torstai 17. tammikuuta 2013

Leffapäivä nro. 2

Tänäänkin on leffapäivä! Mua pyydettiin nimittäin seuraksi katsomaan eurooppalaista laatuelokuvaa, tai sellainen ainakin arvosteluiden mukaan on kyseessä.

Luihin ja ytimiin on Jacques Audiardin ohjaama ranskalais-belgialainen elokuva, joka kertoo vahtimestari/nyrkkeilijä Alin ja valaskouluttaja Stephanien rakkaustarinan. Elokuva on saanut lähes yksimielisesti mieletöntä suitsutusta osakseen maailman lehdistössä.Itse tutustuin tähän elokuvaan vasta tänään ensimmäistä kertaa, sopivasti kun sen viimeinen esitys täällä Tampereella pyörähtää käyntiin :) mutta vielä ehtii. Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, ja myös traileri tuntuu vakuuttavalta. Eurooppalaiset elokuvat tai ainakin täällä kuvatut, usein purevat itseen paremmin kuin amerikkalaiset. Tässä vielä Tarmo Poussun arvostelu elokuvasta Ilta-Sanomissa.

Ranskalaisen Jacques Audiardin ohjaama Luihin ja ytimiin on kuluvan elokuvavuoden voimakkain ja omalaatuisin rakkaustarina. Kuten pari viikkoa sitten ohjelmistoon tullut ranskalaisleffa Sota on julistettu, tämä elokuva lähestyy aiheista ikuisinta onnettomuuden ja vastoinkäymisten kautta. Näin se osoittaa kouriintuntuvasti ja hempeilyyn sortumatta rakkauden parantavan voiman.

Luihin ja ytimiin kertoo kahdesta tyystin erilaisesta ihmisestä, joiden tiet kohtaavat sattuman ja traagisen onnettomuuden kautta. Ranskalaisen nykyelokuvan johtava naistähti Marion Cotillard esittää Stéphanieta, joka kouluttaa työkseen tappajavalaita eteläranskalaisen rannikkokaupungin akvaariossa. Ali (Matthias Schoenarts) on väkivaltainen ja hanttihommasta toiseen ajelehtiva pikkurikollinen ja viisivuotiaan pojan yksinhuoltaja.

Kun kaunis Stéphanie menettää onnettomuudessa jalkansa ja elämänhalunsa, tulee alkukantaista elinvoimaa uhkuvasta Alista hänen ainoa elämänlankansa. Laittomilla nyrkkitappeluilla itsensä elättävä Ali ei tunne sääliä eikä häpeää - ja juuri siksi hänen seuransa on itsesäälissä rypevälle Stéphanielle kuin parantava lääke.

Kun miesten ihaileviin katseisiin tottunut Stéphanie pelkää kadottaneensa sekä kykynsä että mahdollisuutensa seksiin, Ali ehdottaa hänelle yksinkertaista käytännön koetta. Hänelle nainen on naimista varten eikä siinä paljon merkitse, onko tällä jalkoja vai ei.

Vähitellen Alista ja uusien tekojalkojen kanssa kävelemään opettelevasta Stéphaniesta tulee rantabulevardin oudoin pari. Uimarannalla Ali kantaa Stéphanien veteen ja takaisin muiden auringonpalvojien tuijotuksesta vähät välittäen.

Stéphanie puolestaan ryhtyy hoitamaan Alin tappeluista saamia vedonlyöntituloja. Raavaitten miesten tappeluringeissä hän on niin outo näky, että hänet hyväksytään joukkoon muitta mutkitta.

Julma kohtalo ei kuitenkaan jätä Alia ja Stéphanieta rauhaan. Onko heidän suhteellaan tulevaisuutta vai ei, se selviää vasta elokuvan lopussa.

Luihin ja ytimiin on nimensä veroinen elokuva. Marion Cotillard voi hyvinkin saada sen pääosasta toisen Oscar-ehdokkuutensa - voitettuaan palkinnon viisi vuotta sitten Edith Piafin roolista.

2 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä nähtävä, eikä vähiten Marion Cotillardin vuoksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä aika huikea nainen. Jätti Inceptionista itsensä tosin vasta omaan mieleen.

      Poista

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.