tiistai 30. huhtikuuta 2013

Euroviisut lähestyy

Se olis niinku vappu sitten! Työpäivä vielä alta pois, ja pääsee juhlimaan. Sen verran paljon vaihtoehtojakin olis tiedossa, ettei oikein tiedä, minne kaikkialle vielä pystyy venymään! Tänä vuonna taitaa kyllä jäädä munkit syömättä, kun ei tullu käytyä Pyynikin näkötornillakaan viikonloppuna, enkä tänä vuonna edes tehnyt itse simaa. Ostin tosin pullollisen Wanhan Porvoon Fabriikin kotisimaa, joka on ihan kohtuullisen makuista kaupan simaksi. Ne kaikki muovipulloissa olevat kun ovat kamalia.

Eilen töitten jälkeen kävin tekemässä vapun ruokaostokset, ja tein illalla jo valmiiksi bileitä varten perunasalaatinkin tällä ohjeella. Tarkoitus oli kyllä käydä tosiaan ainoastaan ruokakaupassa, mutta hupsista vain, eksyin ohimennen myös H&M:n ja tulihan sieltä taas vaatelöytöjä tehtyä. Mutta kaikista näistä lisää myöhemmin, ajattelin keskittyä tässä postauksessa Euroviisuihin.Viisut järjestetään tänä vuonna Ruotsin Malmössä 14.-18.5., ja päällekkäin jääkiekon MM-kisojen finaalien aikaan. Aloitin kuunteleen jokin aika sitten näitä ehdokkaita, ja kokonaisuudessaan jäi sellainen vaikutelma, että osanottajissa on ensimmäistä kertaa selkeästi vähemmän viisuvoittoisia kappaleita. Sen sijaan konemusiikki on hyvin vahvasti esillä, eikä dubstep vaikutteitakaan voida täysin välttää.

Tärkeintä mulle on aina Euroviisuissa ollut se, että kappaleet jollakin tavalla henkivät sen osallistujamaan perinteitä, mielellään kansanmusiikkia yhdistellen ja omaa äidinkieltä käyttäen. Vaikka viisut nyt tuolta osin eivät sitten ihan vastaa omia odotuksia, löytyy joukosta kuitenkin runsaasti ihan kelpo biisejä, jopa useita sellaisia. Ja kyllähän ne esitykset itsessään ovat joka tapauksessa koko tapahtuman kruunu. Eli vaikka suurin osa biiseistä ei täysin enää viisuperinteitä noudata, en usko, että tämäkään vuosi aiheuttaa show-mielessä pettymystä.

Oon ehtinyt tässä viime viikkoina tehdä hieman esikarsintaa, ja oon kirjoitellut tätä postausta varmaan pisimpään kuin mitään muuta täällä ikinä. Osansa silläkin, että osallistujamaita on kuitenkin 39, mutta on myöskin ollut niin paljon kaikkea muutakin asiaa, eikä tällä vieläkään ole kiire. Valikoin siis edelleen hiukan useampia vaihtoehtoja, sillä ehdotonta ykkössuosikkia en ole osannut vielä päättää.Itä-Euroopan ja Balkanin maat tyypilliseen tapaan jyräävät tänäkin vuonna, mutta myös Pohjoismaat ovat mun mielestäni vahvoilla. Norjan Margaret Bergerin biisi on yllättävänkin raju, ja jopa niin Depeche Mode-henkinen, että Dave Gahanin laulamana se voisi olla melkein kuin yksi 'Playing The Angel' albumin kappaleista. Varmasti juuri siksi pidänkin siitä näin paljon. Tanska ja Ukraina ovat molemmat kuitenkin päättäneet valita edes vähän tyypillisemmän viisulinjan, vaikka kummassakaan ei mitään oman maan perinteisiin viittaavaa olekaan. Emmelien ja Zlatan biisit ovat molemmat todella upeita!

Ja sitten päästäänkin niihin konemaisempiin biisehin. Slovenian ja Montenegron kappaleissa on myös hyvää konemusameininkiä, jälkimmäisen dubstepit ovat kilpailujen parhaasta päästä. Myös Makedonia luottaa koneisiin, mutta tuo kaikkein eniten omaa kansallista perimäänsä mukaan laulun, kielen ja esityksen osalta, siis juuri sitä mitä mä kaipaankin Euroviisuilta! Tanssikappaleista Serbia luottaa myös aika pitkälti perinteisiin kolmen paikallisen 'The First Voice of Serbia' -kilpailijan voimin. Naiskauneutta ja viisumaisia sävelkulkuja, ennen kaikkea laulettuna omalla kotimaisellaan.

Maltan biisi puolestaan kutsuu kesään raikkaalla renkutuksellaan, ja koska kisoissa näin paljon tuollaista hömppää tanssipoppista muutenkin on, pitäähän Voice of Finlandin ensimmäiseltä tuotantokaudelta tuttua Kristaa ja Suomen kilpailukappalettakin vähän nostaa esiin. Uuden Musiikin Kilpailun kappaleista mun oma suosikki olis tosin ollut Iina Salinin 'Last Night', joka on kansainväliselläkin mittapuulla aivan mahtava ysärihenkinen diskoraita. Mutta näillä mennään, viisuja odotellessa.

Uuden Musiikin Kilpailijat, sekä suurin osa tän vuoden Euroviisubiiseistä löytyy muuten myös Spotifystä. Kuva alussa on otettu Euroviisujen virallisilta sivuilta.
2 kommenttia:

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.