sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Die Antwoord ja Aphex Twin

Flow Festivalillekin saapuvalta etelä-afrikkalaiselta räppiryhmältä Die Antwoordilta ilmestyi tuorein levy pari viikkoa sitten. 'Donker Mag' on levyn nimi, ja jo ensimmäisestä varsinaisesta raidasta lähtien on helppo havaita, että yhteistyötä on tehty yhden kaikkien aikojen elektronisen musiikin suosikkini, Aphex Twinin kanssa.

'Ugly Boyn' taustat kun ovat melkein täysin Richard D. Jamesin käsialaa. Alkuperäinen biisi on nimeltään 'Ageispolis' ja se löytyy 'Selected Ambient Works 85-92' albumilta. Se on yksi ensimmäisistä ostamistani elektronisen tanssimusiikin CD:stä, joskin olen myöhemmin hankkinut myös sen remasteroituna vinyylinä.

Kyseiseen levyyn liittyy myös sikäli merkittävä tarina, että en tiedä, olisiko minusta koskaan tullut niin suurta AFX-fania, ilman sen hankkimista. Eikä sen hankintakaan ollut ihan läpihuutojuttu. Oli vuoden vaihde 1992/93, ja olin ostanut silloisesta Tampereen Koskikeskuksen Mega Epe'sistä 808 Staten 'ex:el' albumin. En kuitenkaan kotona sitä kuunneltuani oikein innostunut siitä, ja kävin palauttamassa sen takaisin liikkeeseen. Halusin kuitenkin jonkin levyn tilalle, ja syystä tai toisesta tuo 'SAW 85-92' valikoitui mukaani. Loppu onkin historiaa.

Mutta takaisin nykypäivään ja 'Donker Magiin' :) Levy on melko epätasapainoinen kaikkine insertteineen, ja bändin linja onkin muuttunut alkupään selkeämmästä räpistä enemmän old school technon suuntaan. Tuntuu, että viime vuosina vanhojen 90-luvun alun ideoiden kierrättäminen noussut esiin koko ajan vain enemmän ja enemmän. Mutta jos nyt ei aivan aiempien levyjen tasolle ylletä, niin kyllä sieltä silti monta hyvää raitaa löytyy. Erityisesti tuon jo edellä mainitun 'Ugly Boyn' lisäksi itselle toimii hiukan perinteisempi räppiraita 'I Dont Dwank'. Entuudestaan tuttuja biisejä ovat 'Cookie Thumper' sekä vasta hiljattain merkittävää huomiota maailman lehdistössä musiikkivideonsa kautta saanu 'Pitbull Terrier'. Myös kotimainen Rumba varoitti olemaan katsomatta kyseistä videota krapulassa tai muuten haavoittuvassa olotilassa. Jokatapauksessa odotan Flow'n keikkaa mielenkiinnolla.

Ninjan tatuointikuva on otettu Stoney Roadsin sivulta. Levyn kannesta Spotifyyn, kuten yleensäkin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.