torstai 10. huhtikuuta 2014

Nyt kolisee

Kun luin tästä ensimmäisen kerran Rumbasta kuukausi takaperin, kiinnostukseni heräsi heti. Olenhan yrittänyt suhtautua suomiräppiin viime vuosina jo hieman avoimemmin, ja J. Karjalaista on tullut vuosien varrella kuunneltua paljon. Ja viime viikolla se sitten ilmestyi, etukäteen paljon kohistu levy, jossa Jukan biisit ovat päässeet suomalaisten nykyhiphopin kärkinimien täydelliseen uudelleenkäsittelyyn.

Samplaaminen ja erityisesti laiton sellainen on aina kuulunut olennaisena osana hiphopkulttuuria päivästä yksi saakka, mutta tällä kertaa artistin ja levy-yhtiön tuki on ollut alusta alkaen tämän projektin juttu. Niinpä albumilta löytyy 13 biisiä, joista suurin osa eri alkuperäisteoksista, uudelleen rakenneltuna. Myös levyn nimi 'Nyt kolisee' on anagrammi Karjalaisen 'Et ole yksin' albumista, jonka biiseihin nämä versiot pohjautuvat.

Levyn koostamisessa päävastuu on ollut Palefacella ja mukana on pari henkilökohtaista (niistä harvoista) suomihiphop-suosikkiani, eli Solonen & Kosola sekä Asa, jotka muuten molemmat esiintyvät samana päivänä ensi elokuun ensimmäisenä päivänä Tampereella Blockfesteillä kuin Snoop Doggikin. Lippuhan tietenkin jo löytyy! Ja yllättävän hyvältä kuulostavat myös mm. Timo Pieni Huijaus sekä Don Johnson Big Bandista soolona irrotteleva Tommy Lindgren 'Mitätön' kappaleellaan. Lisäksi herra Miettisen oma tuotos lainaa melkoisesti 90-luvun triphopista, se on aika harvinaista suomalaisessa musiikissa.

Ei tämä levy silti kovin montaa kuuntelua kestä, tai pääse itselläni korkealla suomiräpin levyjen joukkoon, mutta idea sen taustalla on hauska, ja toivottavasti muutkin artistit innostuisivat tästä. Kokeilevuus ja uudet innovaatiot kiinnostavat aina. Mutta jos et hiphopista pidä lainkaan, tuskin tämäkään iskee.

Bonuksena täytyi postata myös tuo Kasmirin 'Vadelmavene'. Ihan vain, koska se on täydellisen kesäinen ralli, ja varmasti ehdolla yhtenä vahvimmista tulevan kesän joka terassilla soivista Suomi-biiseistä. Terassitkin ovat jo auenneet, mutta ihan vielä kelit eivät ole itseäni vakuuttaneet. Niitä korkeampia lämpöasteita odotellessa...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.