perjantai 3. helmikuuta 2012

Aamun YouTube hetki

Eilen illalla lähti käyntiin hedelmällinen päivitysketju Facebookissa. Mulle selvisi että nuoruuteni yksi suurimmista konemusiikin suosikeistani, Orbital on julkaisemassa tänä vuonna uutta levyä. Postasin siis tämän uuden biisin seinälleni ja siitä alkoi vanhojen biisien jatkumo joka vei minut aikamatkalle hyviin muistoihin. Bändiin on hyvä lähteä tutustumaan vaikkapa 20-vuotis juhlakokoelman kautta.



Musiikin diggailuni eteni nuorena aika nopeasti popimmasta teknosta alalajeihin ja syvemmälle alakulttuureihin. Tietenkään aivan täysin underground artistista ei voida puhua jos videoita soitetaan MTV:llä. Hitusen alle kaksikymmentä vuotta sitten olin kuitenkin jo päässyt sisälle euroteknon maailmasta tälläisiin vakavasti otettavampiin artisteihin jotka olivat tulleet muokkaamaan koko tulevaa musiikkimakuani peruuttamattomasti.



Biisit kuten Lush tai Halcyon olivat niitä jotka veivät minut lopulta täysin mukanaan. Debyyttilevy oli ollut ihan ok, mutta ei mitään tajuntaa räjäyttävää paria irtoraitaa lukuunottamatta. Toinen levy, Orbital II, tai epävirallisemmin ruskea albumi sitten vei jalat alta. Tämän aikakauden Orbitalia on tullut tanssittua lukemattomat yöt läpi hämyisissä varastohalleissa.



Orbital oli ehdottomasti yksiä tuon aikakauden suurimpia nimiä itselleni, jos nyt yhtä tiettyä ylitse Aphex Twinin ei tuohon aikaan voinut ollakaan. Älä turhaan lausu herrasi nimeä ja sitä rataa :)



Aikakausi oli kuitenkin lyhyehkö, kuten muutenkin koko muuttuva konemusiikin kirjo. Alalajeja tuli kovaa kyytiä ja kaikkea kiinnostavaa musiikkia oli tarjolla. Jo vuoden 1994 Snivilisation levyn aikaan Orbitalin merkittävimmät vuodet olivat osaltani ohitse. Tosin tämä 'Forever' on ehdottomasti yksi bändin uran hienoimpia biisejä.

Toki jokaiselta myöhemmältäkin levyltä hetkensä löytyivät, tässä niistä muutamia.







'In Sides' levyn synkeys ei aikanaan puhutellut laajemmin, mutta tuo 'The Girl With The Sun In Her Head' oli pitkään yksi ylivoimaisista suosikkibiiseistäni 90-luvulla. Silti tällä ensimmäinen levyn biisillä on kaikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta lämpöinen paikka sydämessäni. Kiitos Orbital

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.