keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Kalastajanlinnake ja Matiaksen kirkko

Budapestistä riittää vielä asiaa ainakin pariin juttuun, ja lupasinkin jo aiemmin tästä aiheesta kirjoitella.

Useampana matkapäivänä lähdin tosiaan jo aikaisin aamulla kiertelemään kaupunkia, tukevan hotelliaamiaisen turvin. Linnavuorelle etenkin ajattelin lähteä hyvissä ajoin, sillä aiemmasta kokemuksesta päätellen siellä liikkuu todella paljon turisteja. Otin bussin nro. 16 Deák Ferenc tériltä jo ennen yhdeksää, ja matkasin Budan puolelle. Bussit, jolla tätä reittiä ajetaan, ovat todella pieniä, joten varaudu pieneen epämukavuuteen matkattaessa.

Matka ei kuitenkaan kestä kovin pitkään, ehkä 10 minuuttia, ja olet perillä lähellä Kalastajanlinnaketta ja Matiaksen kirkkoa, sekä myös Budan linnaa, jossa siis en tällä kertaa käynyt. Kuvia linnan pihalta löytyy ensimmäisestä Budapest -postauksestani kahden vuoden takaa. Toki silloinkin tuli kierreltyä molemmissa kohteissa, mutta ainoastaan ulkopuolella. Nyt ostin sisäänpääsyt sekä kirkkoon- että linnakkeeseen. Jälkimmäinen mahdollisti pääsyn linnakkeen ylempiin kerroksiin ja siten entistä paremmat näköalat Tonavalle ja Pestin puolelle. Pääsylippu kirkkoon maksoi 1200 ft (4,10€) ja linnakkeeseen 700 ft (2,40€).

Olin pitänyt tätä jo upeimpana omin silmin näkemistäni kirkoista aiemmin, ja vaikka nyt kesäkuussa Kölnin Dom vie kyllä pidemmän korren ulkoisesti, pitää myöntää, että erityisesti sisältä Matiaksen kirkko oli upeinta, mitä tällä saralla olen nähnyt. En ole lainkaan uskonnollinen ihminen, mutta upea arkkitehtuuri, ja vuosisatainen historia, joka näistä paikoista on aistittavissa, on jotain suurempaa kuin ne opit, joita siellä vaalitaan.

Vaikka Mátyás-templom on myös kokenut monet sodat ja tuhot, ja sitä on korjattu vuosisatojen varrella useaan kertaan, on se alun perin kuitenkin parisataa vuotta vanhempi kuin Kölnin tuomiokirkko. Itse asiassa ensi vuonna tulee niinkin hurja luku, kuin tuhat vuotta täyteen siitä, kun se alunperin valmistui. Tuollaisia lukuja on pienessä päässä mahdoton käsittää, se kun on todella huima ikä. Lopullisen nimensä se on saanut Unkarin kuningas Matthias I:ltä, joka hallitsi maata vuosina 1458–1490 kuolemaansa saakka.

Kalastajanlinnake, eli Halaszbastya on sen sijaan paljon tuoreempaa tekoa, vain reilun sadan vuoden takaa, mutta se on rakennettu upealle paikalle aivan kukkulan reunalle, ja tarjoaa todella hienot maisemat kolmeen ilmansuuntaan. Sen seitsemän tornia kuvaavat niitä seitsemää unkarilaista heimoa, jotka asettuivat alueelle vuonna 986. Linnakkeen pihassa on myös Unkarin ensimmäisen kuninkaan Tapani I:n patsas, jossa hän istuu hevosen selässä. Linnake kärsi toisessa maailmansodassa pahoja vaurioita ja on restauroitu nykyiseen kuntoonsa sodan jälkeen.

Vaikka paikka on kokemisen arvoinen aivan sellaisenaan, suosittelen kyllä ostamaan pääsylipun, joka mahdollistaa käynnin ylemmälle tasanteelle. Reilu pari euroa on pieni summa siitä, vaikka maisemia pääsee kyllä korkeampaa katselemaan myös linnakkeen länsipäässä olevan ravintolakin terassilta. Itse kävin molemmissa, ja kun vihjasin, että join Gozsdu Sky Terracessa siihen asti kalleimman oluen, yllätyin toden teolla, miten räikeä kontrasti Budapestissä turisteille suunnattujen ja aidompien pienien paikkojen välillä on. Iso olut kustansi täällä nimittäin palvelumaksuineen reilu 1600 forinttia (5,60€) ja lähinnä sen hinta vain yllätti mut. Toisaalta sen lisäksi, että se tarjoiltiin ehdottomasti matkan upeimmissa maisemissa ja oli kylmin baarista saamani olut tällä reissulla, se tuli todella tarpeeseen, sillä tuona päivänä lämmöt hipoivat 30 astetta.

Vaikka todella vähän matkoillani käyn tälläisissä turisteille räätälöidyissä nähtävyyksissä, niin täällä käynti todella oli kaiken vaivan ja hinnan väärti. Suosittelen Budapestin matkalla!
2 kommenttia:

 1. Voi kun ei millään jaksaisi odottaa omaa Budapestin reissua jonka ajankohta on 6.9.-16.9.!
  Itse olen Budapestissä käynyt kaksi kertaa aiemmin ja uskon, että monta kertaa tulee matkustettua uudelleen :)
  Googlaamalla ''Budapest blogi'' löysin blogisi ja erityisesti Budapest-sisältöiset aiheet iskevät kovaa, näin matkakuumeiselle. Hyviä vinkkejä olen täältä saanut tulevaan reissuun, mm. raunipubit on jääneet tsekkaamatta, korjaan tilanteet tulevalla reissulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, hieno kuulla! Toivottavasti löysit kaikki postaukset, varovaisesti vinkkaan, että tuolla Budapest tägillä löytyy kaikki (ja ehkä jotain yksittäisiä ylimääräisiä).

   Sen takia mä näistä kirjoittelen, että joku muukin hyötyisi omista kokemuksista. Ja onhan se nyt ihan mahtava kaupunki. Vaikka en oo syyskuussa käynyt, niin uskon, että kesäterassit on vielä tuohon aikaan kuitenkin auki. Toivotaan ainakin ja hyvää matkaa jo etukäteen :)

   Poista

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.