tiistai 22. heinäkuuta 2014

Budapestin kattojen yllä

Pääasiassa kelit olivat reissussa mahtavia, mutta parina päivänä hieman epävakaat, joskin todella lämpimät ja kauempana jyrisi ukkonenkin. Yhtenäkään päivänä en kastunut juurikaan, sade oli ulkona liikkuessani lähinnä tihkua. Tosin juuri jalkapallon mm-kisojen finaalien aikaan keli oli hieman sateinen, joten alkuperäinen tarkoitukseni käydä katsomassa myös Saksan ja Argentiinan mittelö Corvintetőn kattoterassilla kuihtui siihen.

Koska siitä on muodostunut itselle todella mieluinen paikka, kävin siellä kuitenkin vielä toisenkin kerran, päiväaikaan, jolloin nämä muutamat kuvatkin on otettu. Maistoin siellä nyt myöskin palinkaa, unkarilaista hedelmäbrandyä. Vaikka tämä oli jo kolmas kertani Unkarissa, oli tuo jäänyt aiemmilla kerroilla kokematta.

Corvintető on ehdottomasti paikka, jossa viihtyy silloin, kun siellä on joko musiikkia tai tämän kertaisessa tapauksessa futista screenillä. Myös ruoka oli parempaa mitä odotin, ja vaikka toisella kerralla käydessäni mitään näistä ei ollut, kävi maisemien katselu, ja edullisen oluen juonti palinkan ohella ihan viihteestä. Hauskempi sinne olisi ehdottomasti kuitenkin mennä porukalla, aika paljon asiakkaina tuntuu nimenomaan olevan englantia puhuvia reppureissuporukoita. Erikoiseksi paikan tekevät sen aukioloajat. Se aukeaa vasta illalla klo 18 ja on auki aamukuuteen saakka. Ehdottomasti siis bilettäjien paikka, mikäli terassilla ei musiikki soi, niin yön tullessa kerrosta alempana olevassa yökerhossa, josta oli kuvia viime vuoden postauksessa, se ainakin soi. Täältä löytää Budapestissä esiintyessään monet Euroopan kuuluisimmista deejiistä ja konemusa-artisteista.

Toinen kiinnostava terassi, täysin lungiin hengailuun ja chillailuun keskittynyt Gozsdu Sky Terrace sijaitsee keskellä seitsemännen alueen vilkkainta baarikeskittymää Gozsdu-udvaria, josta myös kirjoitin viime kesänä.

Tämän alueen kuppilat eivät ole rauniobaareja, vaan kyseessä on perinteisempi baarikeskittymä, kuitenkin sisältäen villin määrän erilaisia ruokapaikkoja, terasseja ja pubeja. Välistä menevä sisäkäytävä halkaisee vielä tämän korttelin poikki, ja suurin osa ravintoloista sijaitseekin juuri sen varrella. Myös katolla sijaitseva terassi on siistimmästä päästä käymistäni baareista, ja tunnelma valkoisella aurinkovarjoin katetulla terassilla lähes seesteinen loungemusiikin soidessa hiljaisesti taustalla. Samaan aikaan kun Budapestin porottava aurinko paahtoi ulkopuolella, minä join raikkaita juomia tosin siinä vaiheessa Budapestin tyyreimpään hintaan. Tunnelma oli kuin jossakin aurinkorannalla, nyt vain miljoonakaupungin katolla.

Täällä maistoin jonkin mikropanimon valmistamaa olutta, ja tuopin hinta oli 790 ft (2,70€). Ei siis edelleenkään Suomen mittapuulla kovin kallista, mutta Unkarin mittarilla kyllä. Tässä ympäristössä sekin oli kuitenkin täysin hintansa väärti, ja vietinkin katolla hieman pidempään aikaa. Myös kuvassa näkyvä vadelmalimonadi oli parasta koskaan juomaani. Baarimikko teki sen samaan tapaan kuin drinkitkin, murskaamalla ensin limeä jäiden joukkoon, kaatamalla sekaan vadelmasiirappia ja lisäämällä lopuksi soodavettä. Uskon, että paikan päältä saa vastaavan juoman alkoholillisena, ainakin pyytämällä. Oi mitä herkkua! Myös limsan hinta oli sama, mitä oluen.

Gozsdu Sky Terracen löytäminen vaati hieman seikkailijaa minussa, sen verran erikoinen sinne vievä kulkureitti on. Virallinen osoite on nimittäin Holló utca 6, mutta todellinen sisäänkäynti sijaitsee keskellä korttelia tuon edellämainitun Gozsdu Passagen kautta. Kyllä sinne Holló utcaltakin sisäkautta kuitenkin pääsee. Opasteena toimi ainoastaan parkkihallin oveen printattu A4, jossa luki terassin nimi. Rappukäytävästä hissillä parkkitalon ylimpään kerrokseen, hallin läpi ja sieltä portaat katolle :)Kaikkein parhaat näköalat Budapestin ylle tarjoaa kuitenkin 360 Bar osoitteessa Andrassy Ut 39. Kyseinen katu on yksi suurimmista poikkikaduista Pestin keskustassa, ja määrittääkin seitsemännen kaupunginosan rajaa. Sen alla kulkee myös historiallinen Euroopan vanhin metrolinja M1. Metrolla ja raitiovaunulla lähin pysäkki tätä baaria on Oktogon. Andrassy Ut vie myös kuuluisalle Sankarten aukiolle, Hősök térelle.

Toisin kuin Gozsdu Sky Terracelta, joka oli enemmänkin kuin salainen piilopaikka keskustan ytimessä, tältä terassilta, kuten kuvista näkyy, on huimat näkymät joka suuntaan. 360 Barissa on taas hieman rauniobaarin omaisia elementtejä, joka näkyy lähinnä pöydissä ja tuoleissa. Samoin erilaiset istutukset ja koristeet antavat tälle paikalle omanlaisensa leiman. Ainoastaan rauniobaareista tämän paikan erottaa se, että täällä on myös jonkin verran designkalusteita, ja pöytiin tarjoilu. Aika yllättäen tämä baari ei kuitenkaan ole palvelumaksujenkaan kanssa sieltä kalleimmasta päästä, vaan kahdelle oluelle tuli tippeineen hintaa n. 1600 ft (5,50€).

Kävin täällä Peterin kanssa, joka oli sopivasti jälleen käymässä Unkarissa samaan aikaan. Kyseessä on siis sama jannu, kenen luona vasta kävin Kölnissä. Satuimme paikan päälle erikoiseen aikaan, sillä jonkun tovin terassilla istuttuamme, pienen matkan päässä syttyi kerrostalon katolla tulipalo, joka levisi räjähdysmäisesti, ja lopulta koko katto oli liekkimeren vallassa. Kyseinen tulipalo syttyi myöskin Andrassy Utin varrella sijaitsevassa kerrostalossa, jonka kattoa oltiin remontoimassa. Hotellini virkailija osasi seuraavana päivänä kertoa, että ilmeisesti ihmisvahingoilta vältyttiin, mutta talon koko ylin kerros kattoa myöten tuhoutui täydellisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.