perjantai 2. toukokuuta 2014

Euroviisukatsaus 2014

Euroviisut järjestetään tänä vuonna Kööpenhaminassa, sillä yksi viime vuoden vahvimmista suosikeistani vei tuolloin voiton Tanskaan. Karsintoja käydään koko ensi viikko, ja varsinainen finaali on 10.5.

Listaan jälleen omia suosikkejani. Aika yllättäen niitä on tänä vuonna vähemmän kuin pitkään aikaan, mutta jostain syystä yleinen biisien taso ei saanut minua haukkomaan mitenkään henkeäni. Ihan kohtalaisia kappaleita on monia, esimerkiksi Sveitsin ja Saksan kappaleissa on molemmissa joitakin kivoja folk-elementtejä, mutta kokonaisina biiseinä ne eivät sykähdytä. Onneksi myös luomua on yleissaundissa enemmän, dubsteppiä ei tainnut olla tänä vuonna kuin yhdessä biisissä, kun viime vuonna sitä oli lähemmäs kymmenessä.

Suomen kilpailukappale on poikkeuksellisesti melko kiva ja reipas. Softengine valittiin jälleen Uuden Musiikin Kilpailun kautta, mutta ei se minusta mitenkään viisumainen ole. No, tulokset tiedetään reilun viikon päästä. Isäntämaa taas luottaa vahvasti Bruno Marsilta kuulostavaan Basimin, mutta sekin biisi on melko tylsä renkutus. En tosin pidä Bruno Marsistakaan. Ruotsi ja Norja eivät kummatkaan tarjoa mitään mieleenpainuvaa.

Aina niin tosikkomaiset ranskalaiset ovat tänä vuonna valinneet tavoistaan poiketen huumorilinjan, ja vaikka en sanoista juuri mitään ymmärräkään, niin viiksistä niissä lauletaan. Tanssipoppi yhdistettynä ranskan kieleen tuo hieman mieleen belgialaisartisti Stromaen. Sitä tasoa ei Ranskan kappale pääse kuitenkaan lähellekään, mutta tässä on silti ehkä kisojen hauskimmin pukeutuvat miehet :)

Samaan genreen Ranskan kanssa menee Kreikan 'Rise Up', joka on ihan ok tanssikappale, mutta jolle en povaa kovin suurta menestystä itse kilpailussa melko tasalaatuisen perusdiskohutun vuoksi. Tosin heillä tuskin olisi varaa viisuja ensi vuonna järjestääkään.

Sen sijaan Israelin tanssipoppi toimii kohtuullisesti, vaikka on biisinä kovin epäeuroviisumainen. Voittihan Loreenkin sellaisella pari vuotta sitten, vaikka se ei kovin paljon omaan makuuni ollutkaan. Siinä mielessä Mei Finegold kyllä toimii itselleni tänä vuonna paremmin.

Viron kappaleessa sentään on perinteistä viisutunnelmaa, ja juuri tuohon formaattiin biisi on oikein sopiva, vaikka en senkään pärjäämiseen kovin paljoa luota. Kappaleen vika on siinä, että se ei erotu massasta tarpeeksi.Harmi kyllä en oikeastaan usko myöskään Azerbaidžanin voittoon, sillä Dilara Kazimovan kappale on ehkä liian rauhallinen Euroviisuihin. Onhan slovareilla tietysti ennenkin voitettu, ja kisan kaunein se ehdottomasti kuitenkin on, ja siten yksi lempibiiseistäni. Yksi harvoista, mitä tulisi kuunneltua myös viisuajan ulkopuolisessa elämässä.

Ja kaunis on myös Espanjan 'Dancing In The Rain'. Siinä on Azerbaidžanin kappaleen kanssa sitä samaa mahtipontisempaa viisuosastoa, mikä uppoaa muhun kuin kuuma veitsi voihin. Tunnelma kertosäkeessä on erittäin väkevä. Täydellinen hyväksyntä ja varovainen veikkaus sijoituksesta viiden parhaan joukkoon.

Samoin melko hyvin veikkaan pärjäävän Iso-Britannian edustuskappaleen. Mollyn esittämä 'Children of the Universe' kuuluu myös omiin kärkisuosikkeihini. Myös sen kertosäkeessä on sellaista vahvaa tunnetta ja suurta meininkiä, joka kuuluu nimenomaan Euroviisuihin. Ei se silti edellisten tasolle pääse.

Sen sijaan Irlantikin on yksi voittajasuosikeistani. Irlantilaisuus kuuluu kappaleesta läpi, he luottavat perinteisiin folk-instrumentteihinsa ja ne on valjastettu vielä varsin mukavasti rullaavan tanssibiittin tahtiin. Erityisesti kertosäe on mahtava! Ai että mä pidän näistä folkvaikutteisista viisubiiseistä, aina! Esityksen Riverdance osio tosin aiheuttaa hilpeyttä :) Ah, haluaisin päästä juomaan viskiä ja haistelemaan Irlannin utuisia nummia!

Folkkiin luottaa tänä vuonna myös Malta. Joskin heidän saundinsa on riisutumpaa ja perinteisempää, sitä Mumford & Sons linjaa. Silti kaiken tämän suureellisen keskellä heidän biisinsä on raikas valonpilkahdus. Toivon vilpittömästi pääsyä kymmenen parhaan joukkoon, vaikka biisi ei teknisesti ihmeellinen olekaan.

Mutta yksi erityinen, ehkä voisi sanoa lievä pettymys mulle kisoissa kuitenkin kokonaisvaltaisesti on. Koko Balkanin alueen tarjonta tänä vuonna Sloveniaa lukuunottamatta on hyvin epätyypillistä heiltä. Yleensä olen perinteisesti ollut kovasti mieltynyt aina entisen Jugoslavian maiden kappaleisiin, mutta tällä kertaa ainoastaan tuo Tinkara Kovačin kappale sopii omaan makuuni.

Jos kisa menisi täysin mun mieltymysteni mukaan, en laita näitä nyt ehdottoman lopulliseen parhausjärjestykseen, olisivat kolmen kärjessä Azerbaidžan, Espanja ja Irlanti.

Kaikki biisit löytyvät Spotifystä Euroviisujen kokoelmalevyltä. Kuvat on otettu Euroviisujen virallisilta nettisivuilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.