keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Rakkaat juurekset

Tuttavani Chef Santerin, kenen kanssa kävin Huberissakin, uusin kirja - Rakkaat juurekset on juuri ilmestynyt! Ensimmäinen kirja Uusi Mustamakkara on ollut varsinkin näin tamperelaisittain oikea merkkitapahtuma. Paikallinen media on sitä suitsuttanut, ja aiheestakin. Kävin moikkaamassa Santeria viimeksi Chilifesteillä, missä mies ahkeroi chilimustamakkaran parissa.

Uusi kirja tulee ulos mitä parhaimpaan aikaan. Juurekset kun ovat parasta kausiruokaa juuri syksyllä ja talvella, ja kasvisruoka sai ikään kuin vahingossa ylimääräistä nostetta Docventuresin ansiosta. Lihaton lokakuu tuntui näkyvän sosiaalisessa mediassa joka puolella. Sain tähän liittyen viime viikolla todella maistuvan kutsun lähteä maanantaina kirjan julkistustilaisuuteen Ravintola C:hen, joka on yksi Tampereen, ja samalla kertaa koko Suomen parhaista ravintoloista. Tarjolla ravintolassa oli, mitäpä muutakaan, kuin keittiömestarin omien reseptien mukaista ruokaa suoraan kirjasta.Ruoka oli taivaallista, ja jopa minä, joka en ole suuri juuresten ystävä, saati suurkuluttaja ole ollut, menetin parille ruualle sydämeni. Punajuurihummus, kardemummalla maustettu lanttukeitto kanelikerman kera palsternakkaleivällä ja toinen jälkiruuista, palsternakkamousse vadelmakastikkeella ja paahdetulla valkosuklaalla veivät kielen mennessään.

Näiden lisäksi tarjottiin savujuustoa ja sellerihilloketta ja pääruuaksi oli sieni-puikulapihvejä ja kermaan muhennettuja juureksia. Koko menyy oli silkkaa juuresten voittokulkua ja raaka-aineet keittiömestarin, sekä myös Ravintola C:n perusideologian mukaisesti lähituottajien kasvattamia. Erityisesti Chef onnistui mut vakuuttamaan siitä, että palsternakastakin voi saada aikaan jotakin hyvää. Joka tapauksessa kirjasta löytyy kymmenittäin muitakin reseptejä, jotka vain odottavat kokeiluun pääsyä kotikeittiössäni.Kirja puolestaan on visuaalisesti todella huikea, hienosti suunniteltu ja kokonaisuudessaan varsin jämerä opus! Se ei sisällä pelkästään ruokakuvia, vaan myös tilannekuvia ruuan laitosta ja raaka-aineiden hankinnasta. Kirjan kuvitus on ainutlaatuisen tyylikästä ja niiden maailmaan on helppo uppoutua.

Tämän parissa kuolatessa menee ilta jos toinenkin. Suosittelenkin kirjaa ehdottomasti heti isänpäivä- tai joululahjaksi jokaiseen perinneruokaa arvostavaan kotitalouteen. Löytyy viimeistään tämän viikon jälkeen kaikista hyvin varustelluista kirjakaupoista kustantaja Docendon ansiosta.

Ensi lauantaina Santerin ruokia voi maistella Tammelassa Lähiruokapuoti Lempissä, jossa tarjolla on juurespainotteista lounasta, ja mies kertomassa uudesta kirjastaan henkilökohtaisesti koko kansalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.