maanantai 15. heinäkuuta 2013

Käytännöllisiä vinkkejä Budapestin matkaajille

Budapestin Ferenc Lisztin lentokentältä on yli 15 km matka kaupungin keskustaan ja moni hotelli tarjoaakin helppouden kannalta käytännöllistä etukäteen sovittua kuljetusta lentokentältä joko taksilla tai omalla autollaan. Kentällä on myös useampia shuttlebus -tyyppisiä palveluyrityksiä, joilta monilta voi varata kyydit jo ennen matkaa netin kautta. Kentän aulassa on asiakkaita odottamassa tietysti aina myös runsaasti pimeitä takseja joita saa hätistellä kannoiltaan, mutta kokemuksieni mukaan Budapestissä ei kannata edes ottaa hotellilta varattua taksikyytiä pimeästä nyt puhumattakaan.

Itselle matkustaminen julkisillakaan ei ole ongelma, ja siinä säästää todella pitkän pennin. Ensimmäisellä matkalla viime vuonna meillä oli ennakkoon sovitut taksikyydit, joiden kustannukset nousivat viiteenkymmeneen euroon edestakaiselta matkalta. Tähän väliin on hyvä todeta, että nuo aiemmin mainitut shuttlebussit kustantavat yleensä 25-30 euroa jos kuljetuksen varaa molempiin suuntiin kerralla.Julkinen liikenne Budapestissä on kuitenkin paitsi varsin tehokasta, myös todella huokeata. Lentokentälle saakka ei metrolla pääse, mutta asiaa helpottamaan on tehty linkkiyhteys kentän ja kolmosmetron päätepysäkin Kőbánya-Kispestin välille. Bussi numero 200E pysäkki sijaitsee lentokentän 2B terminaalin katutasossa ja sinne voi ostaa kertalipun suoraan kuljettajalta 450 forintin (tällä hetkellä 1,55€) hintaan. Lentokentällä myös kioskit ja postitoimisto myyvät sekä kerta- että sarjalippuja, kymmenen matkan sarjalippu maksaa 3000 forinttia (10,30€). Jälkimmäinen myy myös päivä- ja viikkolippuja. Itse lippuautomaatista ostettu kertalippu kustantaa 350 forinttia (1,20€).

Budapestissä ainoastaan metroissa on tunnin vaihtoaika, muihin kulkuvälineisiin tarvitsee jokaiseen oman lippunsa, ja myös kuljettajalta ostettu lippu pitää vielä leimata itse. Näin ollen tarvitset yhden lipun bussia varten, ja toisen metroa varten. Kőbánya-Kispestissä bussilta on lyhyt matka metrolle, ja sinne on hyvät opasteet. Tällä tavoin lentokentältä keskustaan pääsee vaivaisella reilulla kahdella eurolla suuntaansa. Matka kestää n. 45 minuuttia, ja molemmat linjat kulkevat melko tiheään.

Jos hotellisi ei ole aivan ydinkeskustassa, ja olet reissussa pidempään, viikkolippu tulee todennäköisesti edullisimmaksi vaihtoehdoksi. Seitsemän päivän lippu maksaa nimittäin 4950 forinttia (16,90€). Keskeisellä sijainnilla asumisen edut ovat kuitenkin kiistattomat, ja harvemmin mikään etäisyys ytimessä on niin pitkä, että sinne ei pääsisi myös jalkaisin, tai satunnaisesti kertalipulla.Bussin ja metron lisäksi myös raitiovaunut tulivat tutuksi, sillä heti ensimmäisenä päivänä matkattiin Budan puolelle kyläilemään. Raitiovaunuliikennekin toimii päiväaikaan jatkuvasti, ja kätevästi. Tämän jälkeen näin vielä vanhaa unkarilaista nettituttuani, jonka olen tuntenut jo 15 vuotta, mutta jota en ollut vielä kertaakaan tavannut. Peter asuu nykyisin Saksassa, mutta oli käymässä kotonaan Unkarissa Balaton Sound festivaalien vuoksi. Istuttiin terasseilla koko päivä, puhuttiin ääni melkein painuksiin ja syötiin yksi matkan parhaista illallisista. Oli mahtavaa pystyä yhdistämään lomamatka tapaamiseen.

Mitä tulee kaupungissa syömiseen, löysin uuden rakkauden kohteen Budapestissä. Kyseessä on paikallinen lähi-itämainen pikaruokaketju Hummus Bar. Koko Budapestin alueella ravintoloita on peräti seitsemän kappaletta ja sijainnit löytyvät kätevästi paikan omilta nettisivuilta kartalta. En muista, milloin viimeksi olisin syönyt mitään niin hyvää, kuin nyt syömäni laffa-leipä ja hummus. Itse asiassa tämän vuoksi käytiin Hummus Barissa peräti kahdesti syömässä, vaikka enempäänkin olisi tahtotilaa ollut :)

Hinnat ovat pikaruokalan omaisesti varsin edulliset, ja kalleinkin yksittäinen pääruoka listalta kustantaa vain 1800 forinttia (6,15€). Tuohon hintaan saa leivän, hummuksen ja lihapullat. Myös kasvisruokavaihtoehtoja on runsaasti, ja onpa heillä myös ihan pelkästään varsinaisia kasvisruoan myyntiin keskittyneitä ravintoloita pari kappaletta.

Toinen erikoisuus on ilmeisesti ainakin pääasiassa vain kesäaikaan tarjolla oleva unkarilainen pikaruoka nimeltään Lángos. Kyseessä on lähinnä munkkitaikinalta maistuva uppopaistettava "lätty", jonka päälle levitetään asiakkaan toiveen mukaan mitä erilaisimpia päällysteitä. Näitäkin tuli syötyä eri paikoissa kahtena eri päivänä, ja suosikikseni muodostui klassikkoannos valkosipulilla, hapankermalla ja juustolla. Kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan loistavaa pikaruokaa. Molempia, sekä lángosta, että laffa-leipää syödään käsin repimällä sopivia suupaloja. Lángos hummuksella olisikin jo melko taivaallista ;)Kaupungissa on myös useita Starbuckseja, joita Suomessa vielä kovasti pihdataan. Mocha Frappuccinoja tuli kuumalla kelillä juotua pariinkin otteeseen, ja vaikka monesta paikallisesta ravintolasta frappen saa edullisemmin, täytyy kyllä sanoa, että ainoastaan yksi ravintola teki vielä Starbucksia parempaa frappea. Hintaa suurimmalle frappuccinolle (590 ml) tulee Budapestissä 1290 forinttia (4,40€) kun hieman ytimestä sivummalla, Kálvin térin metroasemalta alkavalla Ráday utcalla Púder Bárszínház és Galériassa keskikokoisen ylivoimaisen herkullisen suklaakeksifrappen sai 590 forinttiin (alle kahdella eurolla) ja palvelumaksu päälle. Púderista vielä enemmän seuraavassa postauksessa.

Budapestissä on hyvä muistaa, että palvelumaksua kuuluu maksaa niissä paikoissa, joissa juoma tai ruoka tarjoillaan pöytään. Loppujen lopuksi pelkkiä baareja, joissa on pöytiintarjoilu, on keskimääräistä enemmän. Noutoruuista palvelumaksua ei tarvitse paikallisten ystäviemme mukaan maksaa. Turistialueella Váci utcan nurkilla tippiä on hyvä jättää 15%, muualla riittää yleensä 10%. Osa ravintoloista lisää palvelumaksun jo valmiiksi loppulaskuun, mutta suurimmassa osassa se täytyy laskea itse, tämä asia kannattaa kuitista tarkastaa ennen "tippaamista".

Nähtävyyksiä riittää tietysti runsaasti aina museoista julkisiin rakennuksiin, mutta koska itse olin kaikkein oleellisimmat kohteet käynyt läpi jo vuosi sitten, oli tällä reissulla tarkoituskin keskittyä enemmän vain hengailuun ja kiertelyyn. Silti jonkin verran tuli nähtävyyksiäkin käytyä läpi.

Sellaisia olivat mm. kaupunginpuisto Városliget, joka sijaitsee Hősök téren, eli Sankarien aukion, Budapestin eläintarhan ja Széchenyin kylpylän vieressä. Puisto itsessään ei ole kummoinen, mutta siellä sijaitsee mm. jo edellisessä postauksessa näkynyt Vajdahunyadin linna. Metrolinja ykkösellä pääsee sekä Hősök téren, että Széchenyin kylpylän pysäkeille. Kuumana päivänä sadetin ilahdutti, ja heitettiin vähän lapsellista vaihdetta päälle :)Sankarien aukiollakin tietysti tuli muutama kuva räpsittyä, ja sieltä suunnattiin kävellen pitkin Andrássy út-bulevardia kohti ainoata reissulle suunniteltua museovisiittiä, eli "Kauhujen taloa". Terror Háza oli ensin Gestapon päämajana toisen maailmansodan aikana ja sitten Unkarin vastaavan, AVO:n päämaja kommunistihallinnon aikana. Talossa myös pidettiin vankina, sekä kidutettiin ja tapettiin tuhansia uhreja. Toiminta oli hyvin pitkälti verrannollista natsien keskitysleireillä tekemiin hirmutekoihin.

Museon pääsymaksu on 2000 forinttia (6,85€) ja se oli koko rahan väärti. Vaikka tämä olikin matkan kaikkein ahdistavin ja surullisin osuus, museo osoittautui huikeaksi elämykseksi. Ei ainoastaan sen vuoksi, että esittelyt olivat todella monipuolisia aina useisiin videotallenteisiin saakka, mutta talon jokainen näyttelytila oli erilainen, lähenteli itsessään taidetta, ja oli upeasti rakennettu. Aika ristiriitaista, että talossa, jolla on niin karmea historia, pystyi kokemaan jotain niin kaunista tänä päivänä. Kameraa näyttelyihin ei saanut viedä, ja sen vuoksi kuvia sisältä ei myöskään ole. Jos haluat nähdä palan fasistista ja kommunistista Euroopan historiaa, on käynti Terror Házassa kokemisen arvoista.Ikävien aiheiden ääreltä päästään taas takaisin yhteen Budapestin hienoimmista nähtävyyksistä, nimittäin Boscolo Hotellin yhteydessä Erzsébet körútilla sijaitsevaan New York Caféhen. Rakennus on alunperin valmistunut vuonna 1894 New York Insurance Companylle, josta nimikin tulee, ja sen ajan tyyli on palautettu täydellisen remontin myötä takaisin koko rakennukseen. Kahvila-ravintola avattiin alkuperäiselle paikalleen uudelleen vuonna 2006. Paikka mainostaa itseään "maailman kauneimpana kahvilana", eikä aiheetta.

Vaikka Budapest on matkailijan kannalta edullinen, tälläisissä tapauksissa kannattaa varautua maksamaan palvelusta, näkymistä ja ajan hengestä aika paljon ekstraa. Paikan päälle ei nimittäin pääse turistina vain kiertelemään, vaan se on avoinna ainoastaan ravintolan asiakkaille. Tarjolla on myös laaja lista ruokia, mutta me tietenkin halusimme ainoastaan mennä sinne kahville ja syömään makeaa. Hintaa kahdelle erikoiskahville ja jälkiruualle tuli palvelumaksuineen lähes 7800 forinttia (27€).

Mutta mikään kuvakaan ei välitä New York Cafén tunnelmaa niin hyvin, kuin itse paikan päällä vierailu. Jos se siis matkabudjettiin mahtuu, on käynti täällä täysin kokemuksen arvoinen.


8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niinpä. Ja oletin tosiaan silloin lauantaina sen olevan vanhempi kuin 120 vuotta, mutta eipä se silti sitä pahenna :)

   Poista
 2. Hei kiitoksia paljon hyvistä Budapest-vinkeistä, lueskelin nämä kaikki läpi hetkessä. Ollaan kaverin kanssa kahden viikon päästä menossa Budapestiin, ja ainakin jokin rauniobaari pitää testata. Tuo New York Cafékin houkuttelisi, sitä on niin monessa paikkaa ylistetty. : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti siellä on jo siinä vaiheessa terassikausi pidemmällä kun täällä, suurin osa noista rauniomestoista mistä mä kirjotin, on kuitenkin takapihoilla ja taivasalla. Szimplassa tosin on molempia puolia. Muutoin ei kyllä kannata missata!

   Poista
 3. Kiitoksia paljon vinkeistä pitää laittaa mieleen kun ensi torstaina sinne matkaamme :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota! Mukavaa matkaa, kyllä se edelleen lempikaupunkini taitaa olla, vaikka Berliinissä tänä kesänä kävinkin. Budapestissä on metropolin tunnelma.

   Jotkin hinnat ovat varmaan tämän jutun kirjoittamisen jälkeen nousseet, mutta Unkari on niin edullinen paikka, että tuskin paljoa.

   Poista
 4. Mukavaa luettavaa, vaikka on useasti käynyt niin aina tulee jotakin uutta. Ehkä päivitys olisi paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava kuulla että löytyi kiinnostavaa tietoa.

   Onhan tuolla tullut käytyä tämän jutun kirjoittamisen jälkeen jo neljä kertaa, mutta kun en tätä blogia oikeastaan enää muutenkaan kirjoita, niin ei ole tullut päivitettyäkään.

   Poista

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.