sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

From Budapest with Love

Takaisin on palattu, täällähän on ihan syksyiset ilmat. Unkarissa kun oli joka päivä vähintään +30 ja nahkakin onnistui palamaan aika pahasti, tuntuu tälläinen aika erilaiselta :)

Kuvia tuli napsittua yli 500 ja kamerakin hajosi siinä rytäkässä, joten joudutte taas hetken aikaa jatkossa tyytymään hieman suttuisempiin kuviin. Yritin valita joitakin mielenkiintoisia kohokohtia reissusta tänne.



Lennettiin tiistai-iltana Budapestiin ja koska jalkapallon EM-kisojen peli oli jo alkanut, kiirehdimme nopeasti hotellilta etsimään baaria. Hotellimme sijaitsi aivan ydinkeskustassa, vain parisataa metriä päämetroasemalta. Ja aika tuurilla löysimmekin paikan, varsinaisen nimihirviö Ördög Sarok Sörözőn jossa oli koko matkamme edullisimmat oluet. Halvin merkki lähti n. 70 sentillä/0,5l ja toisetkin paikalliset oluet n. reilulla eurolla.

Budapestissä muuten kuvataan Die Hard 5:sta, ja taksimatkalla kentältä hotellille näimmekin suljetulla alueella kuvauksia. Näin maastohousuisen kaljupäisen miehen takaapäin, jonka luonnollisesti oletan olleen itse herra Bruce Willis (tai hänen stunttinsa :) ).

Yllä oleva kuva on keskiviikkoaamun aamiaiskuva. Hotellimme oli huoneistohotelli, eikä siellä ollut ravintolaa, niinpä päätimme mennä omatoimisesti etsimään sellaista ja Anna Café löytyikin läheltä Vörösmartyn aukiota. Huoneistossa oli tietenkin jääkaappi ja täydelliset keittiövarusteet.



Aamiaisen jälkeen lähdettiin shoppailemaan ja kiertelemään nähtävyyksiä. Käytiin Széchenyin ketjusillalla, katsomassa unkarinjuutalaisten muistomerkkiä Tonavan rannalla ja kaupunkiin tutustuessa törmäsin Budapestin Oulun vastineeseen, polliisiin, tai siis Rendőrségiin. 





Koska Budapestista löytyvät kaikki itselle mielenkiintoiset kaupat, mm. Pull & Bear, Bershka ja New Yorker, olin jo etukäteen melko liekeissä päästessäni shoppailemaan. Kaiken lisäksi kaikilla näillä liikkeillä on useita myymälöitä sekä keskustassa että kauppakeskuksissa.



Liettuassa käydessä mulle selvisi ensi kerran että tälläisiäkin basilikoja on olemassa. Aiemmin tunsin vain tuon italailaisen ruokavalion ydinkasvin :) Näkymät ovat siis Szent István basilikan katolta.



Päivän ensimmäisen shoppailu- ja turistikierroksen jälkeen käytiin hotellilla virkistäytymässä. Lämpötila tosiaan oli todella paahtava ja välikuolema oli tarpeen. Raikasta juotavaa, suihkua ja uudet vaatteet tietenkin! Päällä on uudet Pull & Bearin shortsit, New Yorkerin flipflopit ja vanhempi Topmanin paita. Näillä eväillä lähdettiin isohkoon Westendin kauppakeskukseen muutaman metropysäkin päähän hotellilta.



Kauppakeskuksesta löytyi loppujen lopuksi aika vähän ostettavaa, mutta ikkunashoppailukin on kivaa. Itse en ostanut sieltä mitään. Mutta syömässä käytiin T.G.I. Friday'sissä. Olin jo etukäteen kiinnostunut tuosta paikasta, niitä kun ei Suomesta löydy. Oma burgerini oli varsin hyvä, enkä tiennyt vielä paremmasta.



Shoppailusta ja kävelystä uupuneena jäätiin hotellille, koska kisoistakin oli menossa välipäivä.

Seuraavana aamuna lähdettiin melko ex-tempore kohti Budapestin eläintarhaa. Matkalla pysähdyimme ottamaan muutaman kuvan aivan huikeasta paikasta, Sankarien aukiosta. Budapestissa oli paljon roomalaistyylisiä rakennuksia joista tämä muistomerkki oli yksi hienoimmista.



Eläintarha oli aivan huikea kokemus, ei tässä vertailussa paljon Ähtärit tai Korkeasaaret pärjää, kahdentoista vuoden takaisesta Tallinnakokemuksesta puhumattakaan :)

Oli virtahepo, norsuja, antilooppeja, kirahveja, sarvikuonoja, seeproja, leijonia, leopardi, jääkarhu, merileijonia, kameleita, mangusteja ja lukuisia muita, mutta leikkisät parivuotiaat tiikerit veivät eniten sydämeni. Näistä veijareista otin toistakymmentä kuvaa :) Kaiken kaikkiaan niin hieno paikka että ehdottomasti suosittelen käymään jos Budapestiin eksytte.

Vieressä on lisäksi Vidampark, huvipuisto sekä Széchenyin kuuluisa kylpylä. Ikävä kyllä emme ehtineet käydä kummassakaan.



Jalassa olivat uudet ja samat shortsit kuin muinakin päivinä ja päällä viime viikolla Carlingsista synttärilahjakortilla ostamani hieno ankkuripaita.



Eläintarhassa vierähti useampi tunti ja taas oli (helteen vuoksi) pieni lepohetki paikallaan.

Tämän jälkeen jatkettiin shoppailua ja mentiin syömään Hard Rock Caféhen Vörösmartyn aukion laitaan. Mulla oli siis menossa reissussa kaikkea muuta, kuin kulinaristinen paikalliseen ruokaan tutustumistaktiikka ja taas kerran söin hampurilaisen, joka peittosi edellisen päivän jo mainioksi kehumani T.G.I. Fridaysin bbq-purilaisen.



Useamman päivän helle toi uuden ominaisuuden torstain ja perjantain välisenä yönä, kun taivas repesi ja ukkosti aivan hotellimme päällä. Perjantaiaamu valkeni hieman usvaisessa ja trooppisen kosteassa helteessä, joka olikin sitten viimeinen kokonainen reissupäivä, juhannusaatto näin tuttavallisemmin.

Perjantaina lähdettiin ensimmäistä kertaa toiselle puolelle Tonavaa, Budaan. Matka vuorelle taittui funikulaarilla joka oli hauska kokemus. Jos ette tiedä mikä on funikulaari niin KVG! :)





Linnavuoren laella käytiin tutustumassa Budan linnan alueeseen. Nämä piha-alueet patsaineen, eikä tietenkään vähiten hienoine Pest-maisemineen, eivät jaksaneet lopettaa yllättämistä. Aivan huikea paikka. Jälkimmäinen kuva, jossa linna näkyy paremmin on otettu Citadellan linnoituksesta josta myöhemmin enemmän.



Mutta jos Budan linna jaksoi yllättää, niin Matyaksen kirkko pienen matkan päässä, myös Linnavuoren reunalla oli varsinainen viimeinen niitti joka sai mut sekoamaan. En ole uskonnollinen ihminen, mutta ulkomailla kirkkojen arkkitehtuuri ja yksityiskohdat saavat hiljaiseksi. Samanlaista Wau!-efektiä olen kokenut mm. Uppsalan tuomiokirkossa ja Kaunasin katedraalissa sisällä.



Emme tosin ostaneet lippua ja käyneet sisällä, sillä jo ulkoalueet vakuuttivat niin täydellisesti. Ei ole vaikea myöskään havaita muotoja joita löytyy eri puolilta Eurooppaa linnoista ja kirkoista, jotka ovat toimineet Disneyn linnan innoittajana.



Koska kirkko oli vuoren reunalla, oli myös sen useista eri näköalatasanteilta mahtavat näkymät Pestiin ja sisäpihalla oli upeita patsaita ja veistoksia.



Linnavuorelta lähdettiin bussilla Gellértinvuorelle, joka on Budapestin keskusta-alueen korkein paikka. Vain János-hegyn ja Hármashatár-hegyn kukkulat jotka näkyvät alla olevassa kuvassa horisontissa, ovat korkeampia. Mutta sinne lähtemiseen meidän aikamme ei tällä kertaa riittänyt.

Vuoren huipulla sijaitsee Citadellan linnoitus ja sen kärjessä Unkarin vapaudenpatsas, Szabadság-szobor. Linnoitus on 1800-luvulta ja 1956 sen valloittivat venäläiset, jotka käyttivät sitä tukikohtanaan Unkarin kansannousun aikaan.



Linnoituksessa on myös toisen maailmansodan bunkkerimuseo, jossa käytiin pyörähtämässä. Ylös linnoitukseen ja museoon ei pääse ilman pääsymaksua, patsaalle kyllä. Luonnollisesti korkeimmalta paikalta on myös parhaat näkymät.





Palattuamme Pestin puolelle, lähdettiin metsästämään Budapestin suurta kauppahallia, joka sijaitsee kuuluisan ostoskatu Váci Utcan päässä. Halli on tullut itselle tutuksi useista ruoka- ja matkailuohjelmista joten pitihän sinne päästä. Mutta koska tarkoituksena oli mennä vielä syömäänkin, jäi kierros lyhyeksi.




Matkalla hallille piipahdimme matkan varrella Icebarissa joka on todella mielenkiintoinen paikka, joskaan ei suomalaiselle niin eksoottinen, miinusasteita on nimittäin vain yksi :)


Baariin joutuu pukemaan turvallisuussyistä lämpimän huovan ja hanskat, sillä drinkitkin tarjoillaan jäästä valmistetuista laseista.




Hallilta käveltiin ravintolakatu Ráday utcalle, jossa oli unkarista lähtöisin olevan tuttuni suosittelema ravintola, Manga Cowboy. Jälleen kerran lautaselle päätyi hampurilainen :)




Arigato cheeseburger saattoi hypätä koputtelemaan kaikkien aikojen parhaimpia syömiäni hampurilaisia. Pihvi oli mehevä, mausteet raikkaita ja oheen tulleet ranskalaiset itse tehtyjä, todella maukkaita. Kaikissa käymissäni paikoissa saattoi pihvin kypsyydeksi valita mediumin joka on aina loistava valinta lihalle, myös jauhetulle.




Koska en aamun lievästä pilvisestä kelistä johtuen ollut suojautunut ensimmäistä kertaa koko reissun aikana aurinkorasvalla, onnistuin tämän päivän aikana polttamaan itseni kivuliaasti. Otsa, niska, käsivarret, pohkeet ja jalkapöytä pääsivät käryämään oikein kunnolla.


Käytiin vielä illalla shoppailemassa, mutta jouduin pukeutumaan pitkähihaiseen ja pitkiin farkkuihin sekä tossuihin suojatakseni itseäni pahemmalta. Se ei ole välttämättä noissa asteissa kaikkein mukavinta. Piti myös vielä käydä tutuksi tulleessa baarissa juomassa edullista olutta ja katsomassa Saksa-Kreikka peliä.




Lauantaina oli aika pakata kamppeet. Vielä kerran kierreltiin kauppoja, jos jotain olisin löytänyt ja yhden hihattoman peruspaidan ostinkin. Kaikista nyt ostamista vaatteista tulee kyllä aikanaan käyttökuvia, kunhan niitä alan enemmän käyttää. Yllä olevassa päivän kuvassa jouduin edelleen verhoutumaan pidempiin housuihin ja Consseihin säästyäkseni ylimääräiseltä palamiselta.


Ennen kentälle lähtöä käytiin vielä syömässä Burger Kingissä ja kaljalla lähikahvilan terassilla. Oli aivan paras reissu noita muutamaa pientä harmin aihetta lukuunottamatta, rakastuin Budapestiin. Toivottavasti vielä joskus pääsen käymään siellä uudestaan!

Suomessa sataa ja on kylmä, mutta onneksi ensimmäistä lomapätkää on jäljellä vielä viikko.

8 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloista! Kiva etta oli hyva loma. Katon tata typerasti kannykan ruudulta niin pitaa viela palata kattoon kuvat isommalta naytolta.



    Tuli muuten vahan tyhma olo ku googletin mita toi kvg tarkoitti..

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Kyllä, ihan pimeetä. Etenkin jo erään tilanteen vuoks mistä Hanna kerto oman bloginsa ensimmäisessä Budapest-postauksessaan.

      Poista
  3. Mie oisin niin seonnu Brucesta! Mut Budapest jää kyllä pohdintaan. Elokuussa olisi vielä kaks viikkoa ukkelin kanssa kesälomaa, että josko tuota johonkin reissuun lähtis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, kyllä kannattaa pohtia, etenkin kun täältä suoraan pääsee. Kyllä se helpottaa kummasti matkaanlähtöä vaikka Pirkkalan 2-terminaali ei mitään luksusta ookaan. Ainakin meille makso vaan alle 90 euroo meno/paluu + matkatavarat.

      Niin ja elokuussa Budapestissa on Sziget, aika törkeenä hyviä bändejä tänä vuonna.

      Poista
  4. Huomenna olis lähtö Budapestiin, kiitos kuvatärpeistä ja muista matkavinkeistä! Suunnittelen tässä just joka päivälle jotain ohjelmaa ni noi kyllä helpotti. Tämän postauksen myötä odotan matkaa jo ihan innoissani! Kiitos vielä! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoo et pystyin oleen avuks. Upee kaupunki, uskon et tykkäät :)

      Poista

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.