perjantai 10. toukokuuta 2013

Ota hitaammin

Mainitsin yhdessä viime vuonna tekemistäni konemusiikkipostauksistani downtempo ja instrumental hip hop -artisteista, joita olen diggaillut jo 90-luvulta saakka. Yksi varhaisimpia minut sytyttäneitä tämän tyylin edustajia oli tietenkin Massive Attack jo 'Blue Lines' -levyllään vuosikymmenen alussa.

Myöhemmin mukaan tuli monia muita oman genrensä kulmakiviä, kuten Air, Thievery Corporation, Fila Brazillia, The Herbaliser, The Cinematic Orchestra, Lamb, Mr. Scruff, DJ Krush, DJ Cam ja monet muutkin Ninja Tunen ja Mo' Wax levy-yhtiöiden suojatit. Jos viettää vapaapäivän chillaillen, kuten minä, parasta musiikkia siihen tilanteeseen on downtempo.

Välissä tuon genren kuuntelu väheni, kunnes 2000-luvun alkupuolella tuli jonkinlainen kakkosvaihe elektronisen dubin, baleaaristen chillout biisien kautta, ja palasin fiilistelemään rauhallisempaa tunnelmamusiikkia. Tuolloin tutustuin sellaisiinkin artisteihin kuin Jazzanova, dZihan & Kamien, Afterlife, Kruder & Dorfmeister, Peace Orchestra, Bliss ja Bonobo, muutamia mainitakseni.

Tämän postauksen haluankin omistaa nimenomaan Bonobolle ja Blissille, sillä molemmilta on ilmestynyt uudet levyt tämän vuoden puolella, jälkimmäiseltä jopa kaksi (toinen on kokoelmalevy). Törmäsin näihin hieman kuin sattumalta, sillä en ollut kumpaakaan kuunnellut nyt vuoteen pariin ennen tätä.

'Bliss Lounge 2' on sitä takuuvarmaa tunnelmallista maalailua, joista tuo ehkäkin Tanskan paras bändi on tuttu. Sitä musiikkia jonka soidessa voi sulkea silmät ja kuvitella makaavansa Ibizalla auringon paisteessa. Tälläiseen saundiin ei vain pysty kyllästymään, ja jos innostuit, suosittelen tsekkaamaan myös Afterlifen yllä olevasta linkistä. Nämä kaksi bändiä ovat aika lähellä toisiaan. Blissin varsinainen uusi albumi 'Beyond The Sky' sekin on erittäin kelpo levy.

Bonobon uusi 'The North Borders' taas on erittäin lämminsaundista ja helposti lähestyttävää, mutta rytmeiltään moniulotteisempaa kuuntelumusiikkia kuin aiemmat Bonobot. Rytmejä on käytetty entistä uskaliaammin ja biiseissä on enemmän vaihtelua. Levyllä vierailee myös useita vierailevia laulajia.

Ja vaikka kyseessä on jo levy viime vuoden puolelta, kaikkien soul- ja jazzdiggareiden kannattaa ehdottomasti tsekata myös tuo Jazzanovan 'Funkhaus Studio Sessions'. On meinaan ylivoimaisesti bändin paras "kokoelma" tai levy, ja yksi parhaista kuulemistani soul-levytyksistä ylipäänsä!

Vaikka Helatorstain aamupäivä olikin harmaa, niin muuttuihan se ilma oikein kelvolliseksi iltaa kohden. Aamulehti uutisoi, että kyseessä oli kevään lämpimin päivä, ja siltä kyllä tuntuikin. Aurinko ei paistanut täydeltä terältä, mutta ilma selkeni ja lämpömittari näytti vielä iltakahdeksalta 19 astetta. Olisi ollut typerää möllöttää telkkarin ääressä, joten lähdettiin siis kuitenkin pienelle kävelylenkille ja kuvailemaan.

Tänä aamuna oli ehkä eniten maanantaiolo kuin minään aiempana perjantaina ikinä :) Kiva kuitenkin, että on viikonloppu ja vapaat alkaa heti uudestaan. Kesälomaan on vielä matkaa, mutta saatiin töissä viime viikolla tietää loman ajankohdat ja omat toivomukset menivät läpi melko kivuttomasti.

Postauksen otsikko viittaa Asa:n muutaman vuoden takaiseen loistavaan kappaleeseen. Illalla tosin ei oo taas ihan niin lepposaa, kyllä tunteet kuumenee kun lätkässä vastaan luistelee yksi kisojen ennakkosuosikeista, eli Venäjä. Keskiviikkona tuli jo hurjan kylmää kyytiä USA:lta. Viikonlopulle ei Hang The DJ:tä suurempia suunnitelmia ole, mutta Klubille ainakin on suunta!

2 kommenttia:

 1. Thievery Corporation löytyy myös omasta levyhyllystä \,,/
  Toistan varmaan itteäni kun sanon, että taas kerran hienoja kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin aika liekeissä, kun löysin 25 eurolla The Richest Man In Babylonin 4x12" uudenverosena levykirppikseltä kolme vuotta sit. eBayssä pyydetään helposti satasta.

   Ja kiitos taas! :)

   Poista

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.