torstai 27. marraskuuta 2014

Tasa-arvoisen Suomen puolestaVaikka eduskunnan lakivaliokunta pienellä erolla päättikin, ettei kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista tulisi hyväksyä, ei peliä vielä ole menetetty. Koko eduskunta äänestää asiasta nimittäin huomenna, ja päivämäärä 28.11.2014 tulee jäämään historiankirjoihin joko sillä, että silloin moderni ja länsimaalainen Suomi astui askeleen edemmäs tasa-arvoista maailmaa ja ihmisoikeuksia, tai saa nolon leiman jäädä siksi junttikansaksi, joka edelleen jumittaa menneisyydessä ja kulkee hitaasti muun maailman perässä. Suomi nimittäin on jo nyt ainoa Pohjoismaa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät saa solmia avioliittoa. Hävettää.

Vaikka eduskunta äänestää asiasta ensimmäisen kerran huomenna, on tie kohti yhdenvertaista Suomea silti vielä pitkän matkan päässä. Mikäli enemmistö kansanedustajista kannattaa tätä lainmuutosta, vaaditaan vielä suuren valiokunnan hyväksyntä, ja asian uudelleenkäsittely eduskunnassa. Ennenkuin laki siis voi astua voimaan, eduskunnan pitää äänestää sen puolesta kahdesti.

On käsittämätöntä, että ihmiset, joita asia ei millään tavalla kosketa, ovat niin äänekkäästi tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Se kun ei ole keneltäkään pois, että tasa-arvo toteutuu ja jokaiselle taataan samat oikeudet olla juuri sitä, mitä on. Tennistähti Jarkko Nieminen kirjoitti viime keväänä hienon artikkelin juuri siitä, miten asian ei pitäisi ketään ulkopuolista hetkauttaa. Sen sijaan sisäministerimme, ja koko vapaan Suomen jarru Päivi Räsänen ehti jo viime viikolla nolata itseään entisestään Radio Helsingin haastattelussa, tekemällä oman mielivaltaisen tulkintansa YK:n ihmisoikeusjulistuksesta. Tällä hän onnistui tekemään tasa-arvokysymyksestäkin epätasa-arvoisen. Myöskään Timo Soinin perustelu, miksi lakiuudistusta ei tulisi viedä läpi, ei allekirjoittanutta vakuuttanut. Ja tälläiset ihmiset meidän maatamme johtavat.

Mutta onneksi tässä maassa, jossa kaikesta homoseksuaalisesta nousee kohu (vrt. Tom of Finland postimerkit ja lakanat) on kuitenkin, haluan uskoa suurin osa fiksujakin ihmisiä. Yli 700 yritystä on lähtenyt Me tahdomme -sivun kautta julkisesti kannattamaan parempaa ja vapaampaa tulevaisuutta.

Eduskuntavaalithan ovat myös kätevästi ensi vuonna, ja nyt myös Facebookissa on tällä viikolla lähtenyt leviämään Tasa-arvoinen äänestyslupaus -kampanja Tahdon2013 -projektista irrallaan. Tätä kirjoittaessa jo yli 60.000 kansalaista lupautuu äänestämään seuraavissa vaaleissa ainoastaan sellaista ehdokasta, joka tukee sukupuolineutraalia avioliittolakia. Sosiaalisen median merkitys on jälleen todistettu tärkeäksi osaksi nykypäivän Suomea. Sitä Suomea, joka toivottavasti tulevaisuudessa antaa kaikille yhdenvertaiset oikeudet elää ja hengittää, ja jossa asumisesta voin olla ylpeä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.