torstai 4. syyskuuta 2014

Herkullisia makuja, Umami

Umami on yksi ihmisen aistimasta viidestä perusmausta makean, suolaisen, happaman ja karvaan ohella. Umamia sanotaan esiintyvän esimerkiksi arominvahventeena käytetyssä natriumglutamaatissa, joissain juustoissa, soijakastikkeessa ja hyvin kypsyneessä tomaatissa sekä maustamattomassa lihassa. Umami on japania, 旨味, ja se tarkoittaa suomeksi likimain "herkullinen maku" tai "miellyttävä, ruokahalua herättävä maku" ja sen määritteli perusmauksi ensimmäistä kertaa japanilainen Kikunae Ikeda vuonna 1908.

-Wikipedia

Umami on myös Tampereen tuorein tulokas sushiravintoloiden saralla. Aiemmin Tampereen Kauppahallissa samalla paikalla sijainnut muistaakseni kaupungin ensimmäinen sushiravintola Norimaru lopetti, ja tyhjää aukkoa täyttämään saapui alkukesästä helsinkiläinen Liqun Zhang. Kävin täällä nyt ensi kertaa syömässä, ja kyllä tällä ehdottomasti paikkansa on kaupungin tarjonnassa, eikä vähiten varsin kustannustehokkaan hinnoittelun ansiosta.

Poikkeavaksi Umamin listan tekee se, että tilattavia vaihtoehtoja on vain kolme, ja niidenkin erona on ainoastaan sushien määrä. Kaikki kolme vaihtoehtoa ovat kokin valintoja "Omakase", eli sushien sisältö vaihtelee, ja kokki itse valitsee kulloinkin tarjolla olevien sushien raaka-aineet. Vaikuttamaan näihin toki pääsee, esimerkiksi kasvisruokavalion omaava voi hyvin pyytää sushinsa vain kasvistäytteellä. Ensimmäisessä vaihtoehdossa on kuusi pientä hosomakia ja neljä nigiriä, eli kahdeksalla eurolla saa kymmenen palaa sushia. Keskimmäinen "Omakase" maksaa 12 euroa ja sisältää kuusi isoa makia, ja viisi nigiriä. Itse valitsin kaikista suurimman, eli "Omakase" kolmen, johon tuli kaksi tamagoyakia, eli japanilaista omelettia, sekä kuusi isoa makia ja kuusi nigiriä. Jälkimmäisen hinta oli 15 euroa. Kaikissa vaihtoehdoissa yhden sushin hinnaksi jää siis n. euron kappaleelta.

Oman lajitelmani maut olivat erittäin mainiota, sain siihen mm. pari spicy salmon -makia, joissa todella oli jopa pientä potkua aistittavissa. Ainoastaan tamagoyakit eivät olleet niin mieleeni, mutta nämäkin ovat makuasioita. Olin hintalaatusuhteeseen erittäin tyytyväinen, ja vaikka Watamin tai Sakuran buffetissa samalla rahalla saakin enemmän, maistuivat nämä niin paljon tuoreemmilta kuin nämä mihin yleensä olen tottunut.

Umami sijaitsee hallissa vielä oikein kätevästi melkein heti Hämeenkadun pääovien jälkeen keskikäytävällä toisessa looshissa, joten sushit saa napattua helposti mukaan vaikka vain ohimennen. Tästähän voisi tulla vaikkapa ihan vakituinen sushin noutopaikka!
4 kommenttia:

 1. Tykkäsin kanssa superpaljon! Hyvä hyvä. Myös esillepano oli oikein nätti .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, en tajunnu edes sitä erityisesti kehuskella.

   Poista
 2. Oi, nyt alkoi tekeen mieli sushia. Pakko käydä kauppahallissa joku päivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa! Niin hyvää oli, pitäs itekin mennä uudestaan, mutta taitaa Nomun uusintavisiitti olla seuraava japanilaispaikka johon satsaan.

   Poista

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.