keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Docventures palaa ruutuun!

Docventuresin toinen kausi alkaa telkkarissa tänään, ja entistä parempaan lähetysaikaan jo klo 21, joten virastoaikaan töissäkäyvätkin voivat paremmin katsoa sen suorana. Taas jotain hyötyä Yle-verosta!

Ensimmäisen osan aiheena ovat gonzo-aktivistit, jotka taistelevat ahneutta vastaan eri puolilla maailmaa. Keskustelua herättämään näytetään ensiksi vuonna 2008 valmistunut Andy Bichlbaumin ja Mike Bonannon ohjaama dokumentti The Yes Men Fix The World.

Jo viime sunnuntaina helsinkiläisille tarjottiin Docventuresin toimesta todellista korkeakulttuuria ja silmäkarkkia, kun se yhdessä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalien, Doc Loungen ja Ylen kanssa esitti Helsingin juhlaviikkojen Leffapiknikin yhteydessä yli puolitoistatuntisen Ron Fricken ohjaaman ja Mark Magidsonin tuottaman dokumentin Samsara. Dokumentti on valmistunut vuonna 2011, ja sitä kuvattiin viisi vuotta viidellä eri mantereella, pyhiltä mailta katastrofialueille ja tehotuotantotehtaista ihmisluonnon ihmeisiin.


Sanskritinkielessä samsara tarkoittaa elämän kiertokulkua tiettyjen uskonnollisten näkökantojen mukaan, etenemistä monien vaiheiden kautta. Jopa 25 maassa kuvattu elokuva jäljittää sekä maallista että henkistä kokemusta.

Edeltäjiensä tavoin tyylilajina on visuaalinen ja musiikillinen viettelys. Jos uskonto on oopiumia kansalle, tämä on ekstaasia. Samsara aiheuttaa euforiaa!

Näin elokuvaa kuvailtiin Docventuresin informaatiotuutin välityksellä. Itse en tietenkään voinut olla näkemässä tätä isolta screeniltä, mutta katsoin sen samaan aikaan kotona Netflixin ansiosta, ja euforiaa se todellakin aiheutti. En ole varmasti koskaan nähnyt visuaalisesti mitään noin henkeäsalpaavaa ja päräyttävän hypnoottista elokuvaa. Käsittämätöntä luonnon ja ihmisen luomaa aitoa surrealismia, sekä teollista inhorealismia. Elokuva oli kuvattu niin käsittämättömän hienosti, että hetkittäin ei edes uskoisi katsovan oikeaa kuvaa maapallolta. Tunnelmaa vain vahvisti se, että pätkässä ei ollut mitään tekstejä tai puhetta, pelkkää äänimaailmaa ja musiikillista ambienssia. Suosittelen tätä vilpittömästi jokaiselle, joka haluaa herätellä aistejaan.

Tämä todella olisi pitänyt nähdä isolta screeniltä, ja tuntuu, että näin koukuttavaan kuvastoon tulen palaamaan vielä uudelleenkin. Mutta sitä ennen syksyä ja alkutalvea ilahduttaa Docventures TV2:lla.

Kuvat on otettu Samsaran virallisilta kotisivuilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.