perjantai 29. maaliskuuta 2013

Tukholma-syndrooma osa 1

Tukholma-syndrooma on arkikielinen nimitys psykologiselle tilalle, jossa panttivangeille tai muulla tavoin vastoin tahtoaan kaapatuille henkilöille kehittyy myötämielinen suhtautuminen kaappaajiinsa.

Pitää suhtautua todellakin myötämielisesti tähän kaappaukseen :) Muutama päivä Tukholmassa vierähti hujauksessa, ja kuvamateriaalia olisi kertynyt useampaankin postaukseen. Yritin kuitenkin saada karsittua tarinaa edes hieman ja julkaisen nämä osissa.

Tukholma on mulle varsin tuttu paikka, sillä olen käynyt siellä kymmeniä kertoja elämäni aikana. Siitä huolimatta ensimmäiset parikymmentä vuotta tuli joka kerta pyörittyä aina lähes samoissa paikoissa - Sergelin torin nurkilla ja vanhassa kaupungissa. Nähtäväähän on kuitenkin paljon enemmän, ja sittemmin vahingosta viisastuneena suosittelenkin ottamaan kaupungin vastaan ajan kanssa. Siinä kuin missä tahansa muussakin suurkaupungissa, nähtävyyksiä riittää muuallakin kuin kävely- ja shoppailukatu Drottninggatanilla, eikä nämä muutama päivä edes riittänyt kuin näkemään joitakin entuudestaan tuttuja paikkoja silmäykseltä. Itse asiassa T-Centralenin nurkilla kävin näiden päivien aikana ainoastaan pikaisesti eilen shoppailemassa, mutta siitä ja muista ostoksista myöhemmin.

Tukholma-kortti on hyvä ratkaisu pitempään täällä viihtyvälle, pääsee tutustumaan museoihin ja muihin maksullisiin nähtävyyksiin ja hintaan kuuluu rajaton matkustusoikeus julkisissa liikennevälineissä. Toinen hyvä vaihtoehto on matkailijalippu, joka saattaa ensiksi kuulostaa tyyriiltä, mutta helpottaa niin paljon kulkemista, erityisesti loistavan metroverkoston ansiosta, että se on ehdottomasti hintansa väärti. Itse valitsin jälkimmäisen, ja vaikka asuinkin aika kaukana lähiössä, parhaimmillaan tuli päivän aikana mentyä pariinkin kertaan keskustaan ja takaisin.

Alla kuvasatoa tiistailta ja keskiviikolta. Paikallislähiön lisäksi tuli kierreltyä keskustassa ja Södermalmilla. Kirjoitan tätä nyt Gracella, ja suuntaan seuraavaksi tuliaisostoksille.


6 kommenttia:

 1. Kaunista on naapurissa :) Oon ollu varmaan vaan kahesti Tukholmassa, ei vaan oo tullu lähettyä. Jotenkin outoa suomalaiselle :D ja kun on vielä kiva kaupunkikin! Ehkä joku viikonloppureissu pitää järjestää jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kuvittelin et kolme kokonaista päivää riittäis johonkin, kun itsellekin aiemmin kaks päivää on enin, jota oon siellä viettänyt mutta vielä mitä.

   Suosittelen tutustumaan kaupunkiin ihan oikeasti ajan kanssa, siinä missä mihin tahansa muuhunkin kohteeseen. No, uusiksi on helppo ottaa.

   Poista
 2. Me ollaan käyty Tukholmassa paljon viime vuosina. Muutamana kesänä ollaan vuokrattu asunto Södermalmilta pariksi viikoksi Stockholm Bed & Breakfast -toimiston kautta. Usein ollaan myös yövytty Katarinan kirkkopuiston kulmalla Columbus hotellissa. Rakastan Tukholmaan ja tuntuu, että parissa päivässä siellä ei ehdi mitään kun pitää koluta ensin tutut kulmat ja sitten löytää vielä jotain uutta. Kesällä on ihanaa käydä piknikillä Vitabergenillä tai uimassa Långholomenilla ja sitten illalla istua pitkään Mosebackenilla, Mediksellä tai Kungsholmenin rannassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, asiallisia vinkkejä, kiitos! Kuulostaa hyvältä. Mä majoituin pikkuveljen luona, mutta tollanen kämpän vuokraaminen olis ehdottomasti myös varteen otettava idea. Etenkin just Söderiltä!

   Kaksi viikkoa vois olla kuitenkin sellainen aika, että ihan heti ei tarvitsis mennä uudestaan. Mulla olis tarkotus vielä joku kerta päästä Tukholman iltaelämään, ja erityisesti Petsounds Bar SoFossa kiinnostaa.

   Poista
  2. Debaser -klubeilla on myös järjestään hyviä keikkoja ja onhan niitä muitakin paikkoja, enkä tarkoita nyt keskustan pintapaikkoja. Debaser omistaa myös Hornstull Strandin klubin. Kesäisin on myös hyviä klubi-iltoja Trädgårdenissa Eriksdalsbadetin kulmilla (Skansstull). Kaksi viikkoa Tukholmassa on useimmille varmaan jo liian pitkä aika, mutta mulle sekään ei riitä... ;)

   Poista
  3. Hitto, nythän mua alko kiinnostaan. Hienoja vinkkejä, pitää tsekata vähän etukäteen netistä. Seuraavat lomat tosin vasta kesällä, että jos ei kauemmas pääse, niin silloin vois jäädä Stokikseen vähän pidemmäkskin aikaa...

   Poista

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.