lauantai 20. syyskuuta 2014

Retronörtteilyä

Suomen Amiga-käyttäjät ry. (engl. Finnish Amiga Users Group) on yhdistys, jonka tarkoituksena on tukea suomalaisia Amiga-tietokoneen käyttäjiä kehittämällä ja ylläpitämällä Amiga-harrastusta ja Amiga-tietouden tuntemusta Suomessa. Lisäksi yhdistys mm. säilöö historiallista tietoa Amiga-tietokoneesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä erityisesti Suomessa ja järjestää vapaaehtoisvoimin erilaisia tapahtumia.

Tälläinen vuosittainen tapahtuma, Saku 2014 järjestettiin jälleen kerran tänään, tällä kertaa Tampereella pääkirjasto Metsossa. Olen joskus vuosia sitten 2000-luvun alussa käynyt vastaavassa tapahtumassa Vantaalla Heurekassa. Tuolloinhan koko Amiga-harrastus oli itsellänikin vielä huomattavasti enemmän ajankohtaista, kerroin tuosta omasta retrokonehistoriastani viimeksi keväisen Andy Warhol -postauksen yhteydessä.

Tapahtumassa oli mahdollista kokeilla kymmeniä erilaisia vanhoja pelikoneita aina 80-luvun alusta 2000-luvulle saakka, lisäksi oli pelikilpailuja ja muutamissa näytöskoneissa pyörivät monenlaiset tietokonedemonstraatiot. Kuitenkin se kaikkein huikein tapahtumaan liittynyt asia oli entisen Amiga International-johtaja Petro Tyschtschenkon vierailu paikan päällä. Hän kertoi muistelmiaan uraltaan 80-luvulta aina myrskyisiin Commodoren konkurssivuosiin ja lopulta nykypäivään saakka. Muita vierailijoita olivat Cloanton Michael Battilana sekä ohjaaja/teatterinjohtaja ja pitkäaikainen Amiga-käyttäjä Jotaarkka Pennanen.

Tapahtumassa pari tuntia vierähti hujauksessa vanhoja retrolaitteita katsellessa ja kiehtovaa historiikkia kuunnellessa. Itselleni tämä on merkittävä osa omaa menneisyyttäni ja pedannut tietä koko nykyiseen nörtteilyyni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.