perjantai 7. maaliskuuta 2014

Viikonlopun filkkaritärpit

Tulipa eilen nähtyä todella monia makeita animaatioita ja installaatioita filkkareilla. Till Nowak olikin paikalla jo eilisessä esityksessä, vaikka lauantaina on luvassa varsinainen masterclass -luento esityksen yhteydessä, jossa hän kertoo tarkemmin visuaalien tekoprosesseista. Lopuksi hän vastaili yleisön kysymyksiin, todella sympaattinen ja lahjakas kaveri.

Eniten jään odottamaan hänen tuoreinta, kevään aikana valmistuvaa lyhyelokuvaa Reality, jonka traileri vei kaikilla mittareilla voiton muista nähdyistä. Silti esimerkiksi jo aiemmin postaamani norjalaisen Pjuskin musiikkivideo oli yksi parhaista pätkistä, samoin kuin tämä The Centrifuge Brain Project. Täysin fiktiivinen dokumentin ja haastattelun maneereista lainaava lyhytelokuva. Tämän, ja muita Nowakin töitä on siis tosiaan mahdollista katsastaa näillä filmifestivaaleilla uusintana vielä lauantaina klo 16.

Tänään on tietysti se odotetuin hetki, ja päällä on tietysti asiaan kuuluva paita :) Viikonloppuna olisi myös aikaa istua katsomassa enemmänkin lyhäreitä, joten saa vielä nähdä, mitä kaikkea tulee katsottua. Varmuudella olen päättänyt kuitenkin Arkiston Aarteita Niagarassa, joka keskittyy paikallisesti Tampereen historiaan.

Ensimmäistä osaa en myöskään harmillisesti pääse töiden ja näytösten päällekäisyyksien vuoksi katsomaan, mutta lauantaina näytetään kuitenkin vielä Valentin Vaalan dokumentti Katoavaa Tamperetta vuodelta 1967. Dokumentti on kuvattu syksyllä 1966 ja kesällä 1967, ja siinä näytetään vielä vanhaa Puu-Amuria, hieman ennen, kuin sitä laettiin purkaa kokonaan. Nykyisinhän siitä on jäljellä muistuttamassa enää Amurin työläismuseokortteli.

Arvo Ahlroosin Super M - Konsertto murhaajalle vuodelta 1982. Se herätti aikanaan paljon keskustelua julkisuudessa analysoidessaan Tampereen kunnallispolitiikan mädännäisyyttä ja vaikutuksia kaupungin kehitykseen. Aarteiden joukkoon kuuluu myöskin Untamo Eerolan dokumentti Kekkosentie, päättäjän monumentti vuodelta 1990, joka kertoo uuden tien rakennuksesta ja asuinalueiden tuhoamisesta sen edeltä.Lauantain ohjelmaan kuulunee myöskin taiteilija Edward Hopperin maalauksiin perustuvista lyhytelokuvista rakennettu kokonaisuus, Hopper Stories sekä Kansainvälinen kilpailu 5, joissa molemmissa on joitakin mielenkiintoisia pätkiä. Myös Kansainvälinen kilpailu 7 ja Short Matters! -sarjan toinen osa ovat vielä harkinnassa.

Kansainvälisessä kilpailu 5:ssä näytetään mm. etiopialaisen Fanta Ananasin (en todellakaan tiedä, voiko se olla oikea nimi! :D ) Chigger Ale, jossa Hitlerin näköinen mies saapuu Fendikaan – pieneen kapakkaan Addis Abebassa. Samassa näytöksessä nähdään myös etelä-korealaisen Jung-soo Kangin fiktiivinen tarina Matkalla armeijaan. Jälkimmäisessä elokuvan päähenkilö ei tahdo mennä armeijaan ja löytää internetistä kerhon, jonka nimi on ”Ihmiset, jotka eivät halua mennä armeijaan”. Kuulostaa ainakin hauskalta.

Sunnuntain osalta festivaalit jäänevät osaltani ainoastaan tuohon jo ensimmäisessä filkkaripostauksessani mainitsemaani klassisten 70- ja 80-lukujen lastenohjelmien näytökseen. Ellen sitten päädy jäämään katsomaan Mental Nordia tai Short Matters! -sarjan kolmattakin osaa.


2 kommenttia:

 1. Oi mikä flashback kun katsoi tuon Varokaa Heikkoa Jäätä..superhyvä, joskin tuo karhun ääni on w-t-f! En muistanut! Ehkä se olikin äänenmurroksesta kärsivä kun mitä nyt aikuinen karhu menee putoamaan jäihin...

  Hopper Stories oli kyllä hyvä, joskin parin idea meni ohi, mutta ainahan tuollaisesta valikoimasta kaikki ei uppoa! Kaksi nousi ylimuiden...ja viimeisin puolentunnin pätkä olikin lopulta aika hauska ja meditatiivinen kaikessa erikoisuudessaan. Mutta tosiaan syvissä ja abstraktisissa vesissä liikuttiin, kuten vähän tuumasin ennakkoon... Jos käyt katsomassa, niin kerrohan mistä pidit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä menen siis katsomaan mm. nuo heikot jäät huomenna aamusta :) Ja varmasti opetus olikin paikallaan erityisesti lapsille (ja nuorille). Vitsi mitä nostalgiaa kyllä.

   Ja nostalgiaa tarjoili Niagarankin äskeinen esitys, vaikka paljon myös sellaista, jota en itse muista. Hopper Storiesista kirjoitan vähän kattavammin erikseen postaukseen, mutta samaa mieltä olen sun kanssas, että parin idea meni ohi.

   Poista

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.