keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Tampere Film Festival alkaa

Tänään alkaa siis Tampere Film Festival, ja kestää sunnuntaihin saakka. Viisi päivää huimaa lyhytelokuvien kavalkaadia. Jos nyt vain olisin jo lomalla, menisin joka päivä useampaankin näytökseen. Vaan työ sanelee ehdot, joten olen joutunut tekemään raakaa karsintaa niiden pätkien suhteen, jotka pääsen katsomaan.

Ehkä eniten harmittaa, että en pääse katsomaan Amir Escandarin Tuulensieppaajat dokumenttia, joka kertoo brasilialaisista nuorista graffititaiteilijoista, tai pixador-maalareista, joiksi he itseään kutsuvat. Iranilaissyntyinen Escandar kilpailee kotimaisessa sarjassa, sillä hän on asunut Suomessa jo pidemmän aikaa. Jostain kumman syystä dokumenttia tai Kotimainen kilpailu 1:stä ei kuitenkaan filkkareilla nähdä uusintana.Edellä mainitun dokumentin ohella avajaisillan kiinnostavinta antia ovat ukrainalaisen Myroslav Slaboshpytskiyn fiktiivinen Yaderni Wydhody - Ydinjätettä, sekä espanjalaisen Sergio Oksmanin kymmeniä palkintoja saanut dokumentti A Story for the Modlins - Tarina Modlineille.

Yaderni Wydhody kertoo Tšernobylissä asuvista Sergiystä ja Svetasta. Sergiy on siellä rekkakuskina radioaktiivisen jätteen käsittelylaitoksessa ja Sveta työskentelee puhdistusasemalla. A Story for the Modlins puolestaan kertoo siitä, kun ohjaaja Sergio Oksman löytää madridilaiselta kadulta jäteastiasta Modlinin perheen jäämistön - valokuvia, kirjeitä ja videonauhan, josta selviää perheen outo tarina. Elmer Modlin esitti pienen roolin Roman Polanskin elokuvassa Rosemaryn painajainen, mutta ei koskaan noussut toivomaansa tähteyteen. Tästä suivaantuneena hän muutti perheineen Espanjaan ja he sulkeutuivat asuntoonsa loppuelämäkseen, kolmeksikymmeneksi vuodeksi.

Nämä lyhytelokuvat näytetään European Film Academyn Short Matters! -sarjassa. Ensiesitys on tänään Niagarassa klo 20 ja toinen katselumahdollisuus on vielä perjantaina klo 22 Plevnassa.

Torstaina onkin sitten yksi festareiden kiinnostavimpia esityksiä, nimittäin mahdollisuus katsastaa jo aiemmin mainitsemiani Till Nowakin töitä Plevnassa.

Samaan aikaan alkaisi myös TAMK:in media-alan opiskelijoiden lyhytelokuvia, jossa mukana on kiinnostava dokumentti tamperelaisesta kebabkuninkaasta Abu Fuadista. Joudun kuitenkin tuon itse skippaamaan, sillä lauantainakin on muuta ohjelmaa silloin kun Nowak saa uusintansa. Hiukan harmillista, että myös Kino-TAMK esitetään vain kerran. Myöskin Kotimainen kilpailu 6 on vielä torstaille harkinnassa.

Perjantaina onkin sitten se filkkareiden odotetuin hetki, kun Nightsatan and The Loops of Doom saa Tampereen ensiesityksensä. Toki samassa kotimaisen kilpailun esityksessä on monta muutakin mielenkiintoista lyhytelokuvaa. Juurikaan muita esityksiä en ehdikään käydä katsomassa, mutta Kotimainen kilpailu 9 voisi sellainen olla, jonka menisin ennen tuota myöhempää esitystä tsekkaamaan jos vain ehdin ajoissa kaupunkiin.

Elokuvien kuvaukset on pääosin lainattu joko Tampere Film Festivalin nettisivuilta tai esitteistä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.