lauantai 21. marraskuuta 2015

Uuden aikakauden disko

Tiedän jo etukäteen, että tämän postauksen sisältö on äärimmäisen marginaalinen. Tämä kuitenkin kuuluu yhtenä tähän neljän sarjaan, jonka lupasin viime viikolla. Erityisesti tämä jos joku, on kuitenkin omia kuriositeettejani varten, ja biisit tietysti jatkossa myös kätevästi kirjanmerkkinä taltiotuna yhteen paikkaan, josta minun itseni on helppo palata näihin.

Konemusiikin ystävänähän mulla on pitkä historia mm. teknon parissa, mutta ilman discoa ei olisi teknoakaan. Itselle etenkin 80-luvun disco on ollut jo lapsesta saakka melkoisen tärkeässä asemassa, sillä kyllä kasarin lopussa Sabrinat, Samantha Foxit, Modern Talkingit yms. olivat kovassa huudossa. Aikuisiällä sitten aloin perehtyä vähän obskuureimpiinkin tuotoksiin.

Koko tämän postauksen aihe sai alkunsa muutamia viikkoja sitten tästä huumorivideosta, jossa kaksi kissanpentua on laitettu "laulamaan" ranskalaisen avaruusdiskobändi Spacen 'Magic Fly' -kappaletta, joka päätyi sitä kautta myös puhelimeeni soittoääneksi. Kun sitten kaivelin esille tuon alkuperäisen biisin videon, alkoi YouTube ehdottamaan muitakin vastaavia, ja jäin koukkuun ko. genren hauskoihin videoihin. Monet näistä alla linkatuista kappaleista olivat itsellenikin täysin tuntemattomia vielä ennen kuin sukelsin avaruusdiskon historiaan. Itsehän olen syntynyt vuonna 1978, joten nuo 70-luvun ja 80-luvun alun jutut eivät olleet luontevaa kuunneltavaa vielä siinä vaiheessa. Niihin aikoihin radiossa ja sieltä nauhoitetuilla kaseteilla taisi soida lähinnä Mikko Alatalon 'Känkkäränkkä', ja M.A. Nummisen lastenlaulut, joiden luin myös myöhemmin syntyneen melkoisissa alkoholi- ja huumehuuruissa (lähdeteos Ensimmäinen aalto: Helsingin underground 1967-1970).

Jokatapauksessa, avaruus oli iso teema 70-luvun lopun eurooppalaisessa diskoskenessä, jossa erityisesti Ranskalla on ollut valtaisa vaikutus, ja se näkyykin monissa näistä videoista. Ja suuri osa näistä alla olevista videoista onkin nimenomaan ranskalaisia. Mielestäni vanhoja musiikkivideoita on hauska katsoa, vaikka musiikki ei olisikaan se ydinjuttu, tosin itse pidän kyllä näistä kaikista biiseistäkin :) Jos tämä jonkun muunkin kiinnostuksen herätti, on YouTube melko ehtymätön lähde, ja paljon lisääkin löytyy. Koitin kuitenkin valita tähän vain hieman parempilaatuisia taltiointeja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.