tiistai 11. kesäkuuta 2013

Valokuvia menneisyydestä

Mainitsin Christopher Moloneyn 'FILMography' -kuvablogin lyhyesti viime syksynä Kätkö Vintage-postaukseni yhteydessä. Idea kyseisessä blogissa tulee siitä, että Moloney yhdistelee uusia valokuvia kotikaupungissaan New Yorkissa vanhojen elokuvien kuvakaappauksiin.

Mä kun tykkään näitä hylättyjä tiloja katsella, ja kulutankin ison osan kuukaudesta erilaisten exploraus-saittien selaamiseen, törmäsin yhdellä jo entuudestaan tutulla sivustolla hieman samanlaiseen ideaan. Detroitista on tullut aiemminkin kirjoitettua siellä täällä, sillä se on todennäköisesti maailman hämmentävin kaupunki, mitä totaaliseen autioitumiseen tulee.

Muistaakseni en ole aiemmin tätä Detroit Urbex sivustoa maininnutkaan, ja näin ollen kyseisen saitin 'Mitä Detroitille tapahtui?' -osio tuolla valottaakin lyhyesti tilannetta. Muuttoliikkeeseen suurimmaksi osaksi on kuitenkin vaikuttanut autoteollisuuden romahtaminen juuri perinteisessä Motor Cityssä.

Detroit Urbexin 'Nyt ja silloin' -osiossa on hauskasti yhdistelty vanhoja ja uusia valokuvia niistä tiloista, joista sellaisia on haltuun saatu. Suurimmassa osassa kuva on jaettu kahteen puolikkaaseen, joista toinen kuvaa tilannetta aiemmin, ja toinen nykyhetkeä. Parhaiten FILMography -blogin ideaa tukevat kuitenkin kuvat Cass Tech High Schoolista, joissa vanha valokuva on "upotettu" nykyisen sisälle. Aivan kuin aaveet vaeltaisivat nyt jo hylätyn koulun käytävillä. Joka tapauksessa, tähänkin sivustoon saa kulumaan tuhottomasti aikaa, ja sieltä löytyy näitä kuvia paljon enemmän.

EDIT: 'Historic Detroit' -saitti valottaa vielä vähän tarkemmin Cass Tech High Schoolin historiaa, vanhoista valokuvista aina purkukuviin asti.

Bonuksena vielä jotain positiivista, nimittäin kokoelma kuvia klassikkoelokuvien kuvauspaikoilta. Joukossa on pari aivan loistavaa tilannetta, joista itselle erityisesti Alien, Apinoiden planeetta ja Frankenstein -stillit ovat ehdottomia henkilökohtaisia suosikkeja :)


7 kommenttia:

 1. Noihin nerokkaisiin Detroit-kuviin oon törmännyt jossain joskus aiemminkin, on kyllä upeita, pysäyttäviä! Surullisiakin, autioituneet rakennukset muistoineen entisestä elämästä ylipäätään herättävät aina vähän sellaisen melankolisen fiiliksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot ehdottomasti oikeassa! Jollain tasolla maailman muuttuminen on pieni sääli, vaikka tietysti ymmärränkin sen.

   Mitä Detroitiin tulee, niin tossa mittakaavassa kukaan ei ole pystynyt edes kuvitteleen asioiden räjähtävän käsiin.

   Poista
 2. Huokuupa todella sellainen aavemainen fiilis noista kuvista, nimenomaan siksi kun vanhat kuvat upotettu mukaan. Huiiii..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä miks, mut erityisesti kahdesta viimeisestä... hrrr.

   Poista
 3. Lisäsin tuonne vielä yhden linkin kyseisen Cass Techin nykytilanteesta. Tänä päivänä koko rakennus on näemmä jo purettu (ko. saitilta löytyy myös purkukuvia).

  VastaaPoista

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.