tiistai 25. kesäkuuta 2013

Kesän soundtrack on pihvi

Kesän tuhdeimmat biitit ja kovimmat riimit tarjoilee suhteellisen kova yllätysnimi Solonen & Kosola. Äijien tuotanto on aiemmin jäänyt multa lähes täysin varjoon, vaikka itsekin olen ensimmäistä 'Spessujopo' hittiä täälläkin jakanut jopa pariin otteeseen. Heiltä ilmestyi reilu kuukausi takaperin yhteinen debyytti 'Kolmetoista kertaa kovempi ku kukaan', ja vaikka nimestä hiphopin battlehenkeen kuuluen paistaa omakehu, ei se ole tuulesta temmattua. Rumbakin sanailee, että kyseessä on Suomen lyömättömin freestyle-kaksikko. No, siltä todellakin vaikuttaa, vaikka en juurikaan voi itseäni modernin suomihiphopin kuuntelijaksi leimatakaan. Enimmäkseen positiivista ja leppoisaa kesämusiikkia.

Levyn flow on aivan omaa luokkaansa kotimaisella räppikentällä, lyyristä juhlaa josta paistaa rennon tekemisen meininki, ja saundipuolella todennäköisesti kukaan suomalainen ei ole vielä yltänyt yhtä koviin taustoihin. Biiteissä kuuluu vahvasti vanhankoulun jenkkigroovet, ei pelkästään hiphop, vaan myös soul ja funk. Tuotanto kumartaa vahvasti idoleille, vaikka Solonen & Kosola voivat todellakin kulkea pää pystyssä tämän mestariteoksen jälkeen. Suoria yhtymäkohtia löytyy aina niin Dr. Dre:stä Beastie Boysin kautta Cypress Hilliin kuin The Pharcydeenkin. Ässää jumalauta!

Itseasiassa olin myös nähnyt nää levyltä poimitut musiikkivideotkin, ja vaikka niissä taso on lähes sama kuin muissakin, löytyy levyltä kosolti vielä paljon parempia täsmäiskuja hiphopin ytimeen. Lähestulkoon jokainen biisi on timmi, mutta erityisesti sieltä täytyy nostaa esiin levyn nimikkoraidan lisäksi 'Onko ketään kotona', timmisti funkkaava 'Niin paljon mun mielessäin', rento kotibilemehustelu 'Kaikki mun houmiit' ja melko klassinen hiphopjyrä 'Se on Kosola'. 'Vapaat tyylit pt 3' on levyn parhaana raitana silkkaa riimien ilotulitusta ja levyn päättää sielukas rakkauden tunnustus 'Jos tää jää tähän'.

Näin vahvasti mulle ei yksikään suomalainen hiphop-levy ole iskenyt sitten Asan ensimmäisten levyjen tai Foetida mixtapen. Noi viralliset YouTube-videot on kyllä laadukkaita mutta epäviralliset aika tuhnusen kuulosia, mutta levy löytyy toki Spotifystä parhaalla laadulla. Tämä soi tänä kesänä vielä paljon!

Bongasin myöskin jälleen hyviä diilejä Kätkö Vintagen Facebookissa, ja koska kauppa on auki vain kuuteen, piti vielä eilen rynnistää kiireesti töiden jälkeen sinne alennusmyynteihin. Ja kyllähän mä jotain kuitenkin löysinkin, nimittäin tuollaisen hienon oranssinruskean ruutukauluspaidan, vain kympillä! Mä en itse asiassa ole nykyisin enää shoppaillut niin paljoa vaatteita kuin aiemmin, ja siitäkin vähästä aika ison osan olenkin Kätköön keskittänyt. Kun sieltä vieläpä näin paljon kaikkea hyvää löytyy, niin miksi edes ostaa kaikkea uutena? Tekstiilien laatu on kuitenkin varmasti parempaa kuin nykyään.

Pelagokin sai juhannukseksi tavaratelineensä takaisin kiinni, käytännöllisyyden vuoksi, sillä kun oli kätevä kuskata juomia kylmälaukussa. Väliaikaisratkaisuhan tässä on kyseessä, mutta ei se nyt enää niin rumalta näytäkään, kuin alkuun. Ehkä se saa vielä hetken olla tuossa kiinni... Sellainen wanhanajan puinen kaljakori olis aika jees ratkaisu pyörän koriksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.