tiistai 22. marraskuuta 2016

Pelastetaan Konepajan Bruno!

Hei pitkästä aikaa. Jouduin aktivoitumaan täällä hyvän asian vuoksi ja palaamaan kirjoitustyön pariin. Jospa tätä kautta saisin huomiota tärkeälle asialle, ja haastettua muutkin kirjoittamaan sähköpostia Helsingin kaupungille.

Kävin viime kesänä Vallilan vanhalla konepaja-alueella fiilistelemässä uuden ja vanhan yhteensulautumista, ja arkkitehtonista tunnelmaa Brunossa, ja ihastuin paikkaan aivan täysin. Jo tuolloin tosin oli tiedossa, että rakennukset omistava VR tahtoisi myydä ne sveitsiläiselle Bauhaus -rautakauppaketjulle.

Vastustin tätä tilannetta osallistumalla itsekin adressiin, jolla kerättiin nimiä suunnitelmaa vastaan. Nimiä tuli lähemmäs 13 0000, ja adressi luovutettiin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäelle sekä VR-Yhtymän ympäristö- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Otto Lehtipuulle lokakuussa. Tämäkään ei kuitenkaan riittänyt, sillä nyt vaikuttaisi siltä, että VR yrittää todellakin ajaa oman agendansa läpi. Tämän päivän Helsingin Sanomat uutisoi nimittäin että "Bauhaus tulossa Helsinkiin Konepajan Brunon tilalle – VR hakenut poikkeamislupaa". Siitäkin huolimatta, että alueelle uusia asuintaloja rakentanut NCC on visioinut alueesta upeaa kulttuurillista ympäristöä niin omien talojensa- kuin muillekin lähialueen asukkaille.

Nämä suunnitelmat ovat luettavissa NCC:n kotisivuilla, ainakin toistaiseksi, mutta niitä on ilmeisesti alettu poistaa, sillä ainakaan Facebookista materiaalia ei enää löydy. Tallensin myyntimateriaalin varalta myös omaan palvelintilaan PDF-muodossa, mikäli aiempi linkki ei toimi, löydät esitteen TÄÄLTÄ!VR:n poikkeuslupahakemukseen on kuitenkin vielä pieni mahdollisuus vaikuttaa. Kaupunkilaiset Vallilan konepajan puolesta Facebook-ryhmässä nimittäin ohjeistetaan lähettämään kaupungille mahdollisimman hyvin perusteltu mielipide puolesta tai vastaan. Kaikki mielipiteet liitetään päätösasiakirjoihin ja otetaan päätöksenteossa huomioon.

Asiasta järjestetään laaja kuulemiskierros ja Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston mukaan asiaan saavat jättää muistutuksen kaikki, jotka kokevat, että hanke vaikuttaa heihin huomattavasti.

Näin saat äänesi kuuluviin:

1. Tutustu hankkeeseen liittyvään materiaaliin osoitteessa http://smarturl.it/kpaja_aineisto

2. Lähetä mielipiteesi Helsingin kaupungin kirjaamoon sähköpostitse osoitteeseen helsinki.kirjaamo@hel.fi 14.12.2016 mennessä. Mainitse otsikkokentässä diaarinumero HEL 2016-010635

Asian tiimoilta lähetetään kaupungin toimesta myös laaja kuulemiskirje, joka toimitetaan naapuritaloyhtiöille, kaupunginosayhdistyksille ja muutamalle muulle yhdistykselle ja viranomaiselle.


Tässä julkinen kirjeeni Helsingin kaupungille.

Hei!

Olen järkyttyneenä seurannut VR:n suunnitelmissa olevan Vallilan konepajan alueen täydellistä rappioittamista. En ole missään päin Helsinkiä aistinut samanlaista kansainvälistä ilmapiiriä, kuin Brunon alueella. Lähemmäs Berliiniä ei ole mahdollista päästä, mutta toisin kuin siellä, Suomessa on valtava tahto tuhota kaikki kulttuurillinen ja elämyksellinen bisneksen tieltä.

Oheisessa liittämässäni NCC:n alkuperäissuunnitelmassa konepajan alueen suunnitelma "Fredriksberginä" vaikuttaa juuri sellaiselta, jossa minä, ja arvatenkin lähemmäs 13 000 muutakin Konepajan Brunon säilymisen puolesta adressin kirjoittanutta viihtyisimme. On peräti harvinaista, että asuintalojen markkinoinnissa on tuotu tälläinen näkemys esille, vaikka NCC ei pajan rakennuksia omistakaan.

Nyt on tärkeää, että Helsingin kaupunki ottaa tässä ehdotukset tarkasti harkintaan, sillä tälläisiä aluekokonaisuuksia ei ole enää jäljellä monia. Suvilahti halutaan asuinkäyttöön, Teurastamon alue on sinänsä ihan viihtyisä, mutta molemmat näistä alueista jäävät merkittävästi kaupunkimaisuudessa Vallilan konepajasta jälkeen. Vallilassa on tunnelmaa ja kaupungin sykettä, kun taas Teurastamolla ja Suvilahdessa ollaan hieman sivussa, ja hieman liikaa teollisuusalueella.

Vallilan konepaja-alueen säilymisessä kulttuurillisessa käytössä on suuri merkitys nuoremmalle sukupolvelle, johon en itse edes kuulu. Tälläistä tilaisuutta ei saa heittää hukkaan. Kukaan ei halua alueelle lisääntynyttä autoliikennettä ja hengetöntä rautakauppaa.

EDIT: Nyt vaikuttaa siltä, että Bauhausin ja VR:n suunnitelmat eivät toteudu. Kiitos siitä kuuluu kaikille äänensä kuuluviin tehneille! YLE uutisoi "Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta ei myöntänyt poikkeuslupaa asemakaavaan". Brunosta erillinen Konepajaliike miettii kuitenkin parhaillaan paikan jatkoa ja rahoitusta. Ajatuksena on koota yrityksiä ja sijoittajia, jotka yhdessä ostaisivat tilat VR:ltä.
2 kommenttia:

 1. Mitä Brunolle nykyään kuuluu, onko Bauhaus tullut tilalle. Itse asun nykyäön ulkomailla, niin en ole juurikaan asiaan liittyvää uutisointia päässyt seuraamaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin tämän jutun loppuun alkuvuodesta tuon tiedon, että Helsingin kaupunki ei ehdotetun mukaiseen tilojen käyttöön antanut lupaa, eli toivo eläå, ja vahvempana kuin ennen.

   Brunossakin on alkanut ihan kivasti olla tapahtumia kesää kohti mennessä, mutta varmaan isompia suunnitelmia ei ennen uskalla tehdä, ennenkuin neuvottelut VR:n kanssa on saatu vietyä loppuun.

   Jos haluaa seurata asiaa hieman aktiivisemmin kuin tätä kautta, niin Facebookin Konepaja-liikkeen sivu on hyvä paikka.

   https://www.facebook.com/groups/konepajaliike/

   Poista

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.