sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Lisbeth Salanderin jalanjäljissäPitkään odotettu Tukholman reissu on takana, mutta olipa todella rentouttava ja mukava matka. Tän postauksen kuvat ei välttämättä muuten oo aikajärjestyksessä. Valikoin vain oleellisimmat ja hauskimmat otokset reissusta.

Testasin myös Hannan uutta Ixusta ja tulin siihen tulokseen että pakko on korvata itsekin surkea ja puolikuntoinen Ixukseni uudella. Anttilasta saa tällä hetkellä satasella uuden, joten siinäpä kuuma vinkki kaikille pokkaria kaipaaville. Järkkärihän olisi bloggarilla kiva olla, mutta käytännöllisyydessä pokkari voittaa mun tapauksessa.

Aamiainenhan on päivän tärkein ateria :) Laivalla nautittiin mitä loistavin aamupala, omalle lautaselleni löytyi mm. croissanttia, savulohta, erilaisia mätejä, smetanaa, brietä, katkarapuskagenia ja jälkiruuaksi lattea ja täytekakkua. Näillä eväillä oli hyvä suunnata kaupungille.Ensimmäisenä aamupäivällä suunnattiin Södermalmille, joka on keskustan kaupunginosista suosikkini. Siellä myös oli useampia kohteita joissa Millennium-trilogiaa on kuvattu. Varsinaisia opastettuja kiertoajeluita ja kävelyretkiäkin kirjojen ja elokuvien tiimoilta järjestetään, mutta sellainen ei yleensä itsenäisen omatoimimatkailijan kuvioihin kuulu.

Söderillä käytiin itselle jo aiemmin tutuksi tulleessa viihtyisässä Tully's Coffeessa, ja ihan ex-tempore päädyttiin maistamaan tuorepuristettua appelsiinimehua. Oli muuten kallein appelsiinimehu jota olen juonut, mutta täysin hintansa väärti, sillä oli myös parasta koskaan juomaani. Pöydässä tehtiin nopea suunnitelma, mitkä Millenniumin kohteet käytäisiin katsomassa.Tiskin takana oli iso kulhollinen valmiiksi halkaistuja appelsiinin puolikkaita odottamassa janoisia asiakkaita. Tälläisellä puristimella niistä saatiin kaikki mehut ja hedelmälihat irti.Tully's Coffee on muuten kansainvälinen kahvilaketju, ja vastapäätä risteyksen toiselle puolella sijaitsi myöskin Wayne's Coffee. Tully's kuitenkin vetää viihtyisyydellään puoleensa, vaikka selkeästi ketjun henkeen olikin sistustettu. Hannan mielestä hyvin Starbucks-tyyppinen paikka, itsellänihän ei Starbucksista ole kokemusta joten vertailukohtaa ei ole ollut.Vain parin korttelin säteellä Tullystä sijaitsee fiktiivinen Millennium-lehden toimitus, yllä olevassa talossa. Tämä kuvauspaikka näkyy ensimmäisessä 'Miehet jotka vihaavat naisia' elokuvassa. Olen kyllä kävellyt sen ohi useita kertoja, mutta silloin en ollut vielä nähnyt näitä elokuvia jotta olisin osannut lankoja yhdistellä.Viereisestä korttelista sen sijaan löytyy 7-Eleven, josta Lisbeth käy ostamassa tupakkaa ja pakastepitsoja.Seuraavaksi kiivettiin Söderin korkeimmalle kohdalle, Mosebackeen jonne myös Lisbeth muuttaa elokuvassa 'Tyttö joka leikki tulella' hankittuaan huomattavan summan rahaa. Talo sijaitsee Mosebacken huipulla ja sieltä on hulppeat näköalat koko Tukholman keskustan, ja lahden ylle.

Käytiin myöskin myöhemmin kävelemässä muita Söderin kuvauspaikkoja läpi, mutta kylmä viima ja paikkojen hankala löytäminen kartasta huolimatta saivat meidät jättämään leikin kesken. Elokuvassa olevan Java Cafen bongasimme, ja kävelimme ohi, mutta Mikael Blomkvistin taloa emme huolellisellakaan etsimisellä löytäneet.Vain pienen matkan päässä Lisbethin talolta sijaitsee yksi ylivoimaisimmista levykaupoista joissa koskaan olen käynyt, nimittäin Mosebacke Skivorina tuntemani liike joka ilmeisesti on muuttanut nimensä Vintage Roomiksi. Se on vinyylidiggarin aarreaitta, toki siellä cd-levyjäkin myydään, mutta mitä erikoista niiden ostamisessa on?Vinyylien penkominen on mitä hienointa puuhaa, etenkin kun tuolta kaupasta löytää järjenvastaisia määriä kaikenlaista kiinnostavaa musiikkia. Hinnat eivät ole erityisen huokeita, monet sinkut maksavat vähintään saman, mitä aikanaan uutena ja omistaja on hyvin hintatietoinen ns. harvinaisuuksista, bongasin esimerkiksi Kraftwerkin Electric Cafén 249 kruunun hintaan.

Aikaa oli jälleen liian vähän, ja pelkästään tuonne levykauppaan saisin upotettua useita tunteja. Aikataulun vuoksi päädyin katsomaan muutaman loistavan klassikkolevyn ja poimin ne mukaani.Aiemmin mainitsemani Erasuren loistavan Chorus albumin poimin mukaani, samoin Fine Young Cannibalsin debyyttilevyn.

Edellisen kerran täällä vieraillessani löysin mm. pitkään ostoslistallani olleet Raptorin albumit sekä Pet Shop Boysin Discography-kokoelman. Tällä kertaa mukaani tarttui jälkimmäisen suosikkiartistini sinkku 'How Can You Expect To Be Taken Seriously?' jolta löytyy aivan törkeän hieno instrumentaaliversio nimiraidasta sekä B-puolelta yksi bändin parhaita biisejä 'We All Feel Better In The Dark'.

Ja kun Tukholmassa käy, miten voisi ohittaa Burger Kingin siellä käymättä? Itseäni harmittaa että BK:n Suomen valloitusta ei koskaan tapahtunut, vaikka se oli suunnitteilla. No, ehkä joskus näille paskoille Hesen sapuskoille tulee todellista kilpailua :) Mäkkärikin on perustylsä, eikä siellä kovin usein tule kotimaassa asioitua. Nälkä ei laivalla nautitun runsaan aamiaisen takia ollut vielä iltapäivälläkään, mutta pakkohan se oli Whopper-ateria vetäistä. Tuntui kyllä että nahka repeää liitoksistaan ;)Shoppailumielessä tuli kuitenkin vaatekaupoissakin käytyä, lähinnä useammassa H&M:ssä ja Skopunktenissa, josta Hanna löysi itselleen kahdet uudet kengät. Ennen kaikkea meinasin tipahtaa polvilleni kun huomasin että kaupungista löytyy Topman ja Topshop. Tukholmassa olen käynyt elämäni aikana kymmeniä kertoja, enkä ole koskaan tuota kauppaa huomannut. Voi tietysti olla että kyseessä on tuorekin aluevaltaus, en löytänyt tästä mitään tietoa näin jälkikäteen, mutta loistavaa.Sinne tosin on syytä mennä lähinnä alennusmyyntien aikaan, sillä hinnat ovat jo pelkästään tietysti Ruotsin kruunun vahvan kurssin takia korkeat, mutta muutenkin huomattavasti tyyriimmät kuin omassa verkkokaupassa. Niinpä vaatetta ei tällä kertaa mukaan tarttunut, sillä kaikki samat vaatteet jotka olivat ostoslistaltani, lähtevät netistä yhteensä monta kymmentä euroa huokeammin. Pistinkin saman tien tilauksen vetämään kun pääsin kotiin :)Laivalla tietysti keksii tekemistä muutenkin, mutta jos varsinaista showtarjontaa miettii, vaihtoehtoja oli tällä kertaa paljon. Hevisauruksen keikalle kävimme ihan periaatteesta naureskelemassa, ilmeisesti hiihtolomaviikon vuoksi kysyntää oli sillä laivalla oli poikkeuksellisen paljon muutenkin perheitä.

Keskiyön showna oli Glam Rock & Pop ja Dance Fusion-showt, laivan kävelykadulla akrobatiaa ja Abba sekä Kylie Minogue esitykset, pubissa trubaduuri. Varsin mukava matka siis tarjonnankin puolesta.

Seuraavan kerran kyllä kun Tukholmaan lähden, haluan viettää siellä pidemmän aikaa, jotta ei tarvitse koko ajan katsella kelloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.