tiistai 28. lokakuuta 2014

Sukkelaa epäpoppia

Viime perjantaina interneetteriin putkahti mielenkiintoinen kokoelma mashuppeja. Nettimedia reagoi asiasta vasta pari päivää jälkijunassa, ja sunnuntaina uutinen lähtikin kiertämäänkin toden teolla. Joku onkin saattanut lukea tästä jo esimerkiksi Rumbasta, joka tuntuu ihan kiitettävästi kopioivan maailman musiikkiuutisia tuoreeltaan näin kotimaassa. Jokatapauksessa sarjakuvapiirtäjä David Rees on vapaa-aikanaan yhdistellyt kahdeksan Taylor Shiftin ja Aphex Twinin biisiä yhteen, ja muodostanut niistä kokonaan uusia kappaleita.

Aika moni voisi ajatella, ja ajattelikin, että kyseessä on nyt todellista jumalanpilkkaa, mutta itse en suhtautunut tähän kuitenkaan niin puristisesti. Jos sama olisi tapahtunut 90-luvulla, olisin todennäköisesti ollut samoilla linjoilla. Tosin Taylor Shift leikki siihen aikaan vielä hiekkalaatikolla, kun diggailin Richard D. Jamesin musiikkia niin intohimoisesti :) Kaiken lisäksi nyt mashupatut kappaleet ovat pääosin miehen myöhempää tuotantoa, tuolta 1997 vuodesta eteenpäin, joihin mulla ei itsellä samanlaista tunnesidettä enää ole. Ehkä silläkin on merkitystä, että vanhemmat alkupään biisit Rees on jättänyt rauhaan.

Biisit todella toimivat yhdessä hämmentävän hyvin, ja parhaiden joukkoon lukeutuvat erityisesti 'Starlightlicker', 'We Are Never Ever Getting Girl/Boygether', 'Why You Gotta Be So Flim' ja 'You Belong With Avril', joista jälkimmäinen kuulostaa siltä että sen olisi aina kuulunut tuolta kuulostaakin. Eikä tämä suinkaan huono homma muutenkaan ollut, sillä en minä esimerkiksi Shiftiä muuten edes olisi tullut kuunnelleeksi. Veikkaan kuitenkin, että aika monelta olisi puolestaan jäänyt tutustumatta Aphex Twiniin. Mieheltähän tuli reilu kuukausi takaperin uusi albumikin yli 13 vuoteen, josta kirjoitin tuoreeltaan myös täällä.

Nämä mashupit löytyvät siis Soundcloudista, ja ne voi myös tallentaa sieltä omalle koneelle. Kyseinen toimenpide ehkä jopa kannattaa, mikäli tykästyy biisehin, sillä tekijänoikeuksia vaalivat tahot sivaltanevat nopeasti, ja biisit poistunevat melko nopeasti tiedon levitessä. Pieni maistiainen löytyy kuitenkin myös Youtubesta (alla), ja tarkemmin Rees avaa biisien taustaa omassa blogissaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.