maanantai 16. kesäkuuta 2014

Radioaaltojen Suomi

Olen lukuisia ja taas lukuisia kertoja postaillut vanhoja, hienoja ulkomaisia valokuvia tänne vuosien mittaan, mutta koskaan aiemmin mulla ei ole ollut tälläistä iloa vinkata näin upeista kotimaisista kuvista. Ja nyt niitä on tulossa peräti kahdesta eri lähteestä. Aloitetaan kuitenkin nyt siitä ensimmäisestä.

YLE:n Elävä Arkistohan on oma lukunsa, sellaista määrää mielenkiintoista suomalaista kulttuuriperimää ei ilmaislevityksessä, tuskin edes maksullisessa, ole missäänpäin nettiä. Sieltä löytyy niin vanhoja tv-ohjelmia, dokumentteja, kuin historiallisia radiohaastattelujakin.

Niinpä tuoreimpana mut yllätti YLE:n tarjoamat valokuvat Flickr:issä. On tietenkin erikoista, että Yleisradio julkaisee kuvia tälläisessä yhteisöpalvelussa omien sivujensa asemesta, mutta se ei ole pääasia, vaan se huikea trippi historiaan, minkä nämä kuvat mahdollistavat. Näitä selaillessa voi vain yrittää kuvitella matkustavansa vuosikymmenten taakse ja ihailla, miten hienoa Suomessakin on joskus ollut. Suurin osa kuvista kun on ajalta, jolloin ruma arkkitehtuuri ei vielä ollut ottanut valtaansa ja kaupunkien asemakaavatkin olivat yhtenäisiä. Näistä sivuista mulle vinkin heitti valokuvaaja itsekin, Karipuron Sakke, jonka kuvia olen kerran aiemmin käyttänyt täällä blogissa. Jälleen kerran jotain mahtavaa lisäarvoa meille kaikille Yle-veron kustantamana.

Tietenkin kuvat keskittyvät lähinnä radiotoiminnan esittelyyn, mutta joukossa on mielenkiintoisia tilannekuvia esimerkiksi ääniefektien nauhoittamisesta, ja orkesterien esityksistä mm. Hietalahden telakalla ja Töölön sokeritehtaalla. Erityisen kiehtovaksi tilanteen tekee se, että jo 30-40 luvulla tälläisiä asioita on toteutettu. Uskonkin, että siihen aikaan aikalainen teknologia on ollut monen mielestä todella jännittävää.

Kaikkia kuvia YLE:n arkiston Flickr -sivulle pääsee katsomaan siis TÄSTÄ! Valikoin tähän kuitenkin joitakin omia suosikkejani, kuten mulla yleensä tapana näissä postauksissa on ollut :)




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.