Tästäkin postauksesta riittää niin paljon asiaa, ja niin monta paikkaa tuli käytyä läpi, että ihan käytettävyyden kannalta päätin tämän jakaa kahteen osaan.
Kieltämättä Berliiniä ja Budapestiä yhdistää erityisesti yksi asia, nimittäin suuri määrä baareja, jotka on pystytetty kattoterasseille ja sisäpihoille. Selailin jo keväällä Budapestin yöelämään liittyviä artikkeleita netissä, ja törmäsin tuolloin Ruinpubs.com sivustoon. Imin kaiken informaation nettisivuilta jo etukäteen, mutta vaikka tämä oli yksi niistä syistä, miksi Budapest valikoitui kesän matkakohteeksi, niin vähänpä silti tiesin ja kaupungin baariskene onnistui silti yllättämään mut henkeäsalpaavalla tavalla.
Budapestin seitsemäs kaupunginosa, ja erityisesti sen keskustan päässä Károly körútin, Andrássy útin, Erzsébet körútin ja Rákóczi útin väliin sijoittuva isohko alue eli Erzsébetváros on nimittäin lähes täysin imenyt kaikki kiinnostavat baarit sisäänsä. Alueelta löytyy runsas määrä varteenotettavia menopaikkoja. Korkeamman profiilin pubeja löytyy etenkin suosituilta Király utcalta ja alueelle sijoittuu myös merkittävä ravintolakeskittymä Gozsdu-udvar, joka on edeltävältä kadulta alkava sisäpihat yhdistävä ja Dob Utcalle saakka yltävä käytävä talojen keskellä. Alueen ehdottomasti makeimman näköinen ravintola on Spiler BistroPub. Itse kävin siellä kuitenkin vain oluella, mutta ruokalista näyttää herkulliselta, ja ruuat unkarilaiseen hintatasoon nähden silti vielä varsin edullisia.
Baarihinnathan, kuten muukin hintataso, ovat Budapestissä varsin edulliset. Puolen litran olut kustantaa yleensä aina alle eurosta kahteen joitakin hienompia paikkoja lukuunottamatta. Siiderivalikoimaa Unkarissa on vähemmän, mutta valtaosasta baareja löytyy ainakin Strongbowta tai Somersbytä. Myös Bacardi Breezer yleensä kuuluu baarien listalle. Edullisin baarista löytämäni olut oli 85 senttiä (250 ft), joka oli paikallisessa "räkälässä" Ördög Sarok Sörözőssä, jossa kävin jo useampaan otteeseen viime vuonnakin. Nyt he olivat avanneet vielä uuden paikan entistä keskeisemmälle sijainnille lähelle päämetroasemaa. Edullisin rauniopubistakin löytämäni tuoppi oli vain n. euron (300 ft), joskin näissä yleensä keskihinta oli ennemmin lähempänä kahta euroa. Kallein kuitenkin kuuluisimmassa, koko baarikulttuurin aloittaneessa Szimpla Kertissä 1,90€ (550 ft).
Mielestäni unkarilaiset oluet päihittävät lähes kaikki ulkomaiset suuremmat merkit, ja siten edullisempina suosittelen niitä aina ennen lisenssillä paikallisesti tehtyjä, tai maahantuotuja kansainvälisiä merkkejä. Omaan makuuni miellyttävimpiä merkkejä paremmuusjärjestyksessä parhaasta alaspäin ovat Dreher, Soproni, Arany Ászok ja Borsodi. Szimplassa edullisinta oli "talon olut".
Szimpla sijaitsee ehkäkin seitsemännen alueen merkittävimmällä poikkikadulla Kazinczy utcalla, mitä tulee baarien määrään Király utcan lisäksi. Ainakin kyseinen katu on sieltä boheemeimmasta päästä. Baari on tosiaan myös ensimmäinen laatuaan koko kaupungissa, ja tästä homma lähti etenemään siten, että nyt näitä paikkoja on tuolla alueella lähes joka korttelissa. Silti Szimpla on nykyisin yksi isoimmista, ellei suurin tälläinen paikka. Siellä useat pienemmät baarit kahdessa eri kerroksessa yhdistyvät avoimeen sisäpihaan, jonka molemmilla laidoilla sijaitsee pienempiä ja erilaisemmin kierrätystavarasta rakennettuja ja sisustettuja huoneita. Rauniopubeista tämä oli ylivoimaisesti suosituin asiakasmäärällä mitattuna. Berliiniä ja Budapestiä yhdistää myös se, että myös Berliiniin on avattu oma Szimpla.
Ruinpubs.com listalta löytyy myös Púder, joka tosin ei ole seitsemännellä alueella, vaan jo aiemmin mainitun Kálvin Térin läheisyydessä, eikä mielestäni täytä täysin näiden muiden paikkojen kriteereitä. Itse asiassa en edes muistanut, että tämä paikka oli listattuna kun eksyimme tänne aivan vahingossa, ainoastaan baarin kutsuvan näköisen julkisivun perusteella.
Púder oli kuitenkin se paikka, jota kehuin jo edellisessä postauksessani, ja jossa join elämäni parhaan frappen. En itse asiassa edes tiennyt, että suklaakeksin makuista makusiirappia on olemassa, mutta se teki kylmästä kahvista taivaallisen makuista, ja hinnat olivat edullisia!
Rauniopubiksi paikka lienee päässyt sisustuksensa ansiosta, sillä vaikka baari itse oli rakennettu aivan normaaliin liiketilaan, myös täällä kaikki pöydät ja tuolit olivat erilaisia, ja värikkäät maalaukset toivat eloa muuten tylsän näköisiin seiniin. Púder on helppo löytää, kun lähtee kävelemään Kálvin Tériltä päin Raday utcaa pitkin, sillä se tulee vastaan heti vasemmalla ensimmäisten baarien joukossa.
Kertem taas sijaitsee Városligetissä, eli aivan toisella puolen keskustaa. Oma käyntimme siellä ajoittui aamupäivään, kun paikka oli vasta auennut, joten olimme vasta ensimmäiset asiakkaat. Pihassa baarimikon koirat leikkivät frisbeellä, vaativat isännältään huomiota, ja nauttivat puutarhaletkun alla peseytymisestä. Kiirettä heillä ei näyttänyt olevan, joten aina välillä leikkiin oli aikaakin.
Ruinpubs.comin mukaan Kertemistä löytää päiväaikaan eniten perheitä, mutta paikka elävöityy iltaa kohden. Uskonkin sen olevan oikein mukava illanviettopaikka kesäisin. Johtuen siitä, että baarilla ei ole sisätiloja, tämä paikka on todennäköisesti auki ainoastaan kesäisin.
Alkoi tehdä mieli olutta. Jännempi juttu.
VastaaPoistaNo äläpä! Ja vielä kun noi oluet tuolla on niiiin hyviä. Ainahan ne on (melkein), mutta tuolla parempia :)
Poista