perjantai 7. marraskuuta 2014

Betonin lumoissa

Olen usein kirjoittanut ihailevani arkkitehtuuria matkoillani, miksen tietysti Suomessakin. Täällä se vain on niin kovin paljon tylsempää kuin ulkomailla, vaikkakin olen saanut kerta toisensa jälkeen kuulla olevani outolintu, kun pidän 60- ja 70-lukujen lähiöarkkitehtuuria ja monen mielestä rumia elementtitaloja kiinnostavina. Haaveammattinikin lapsena oli arkkitehti, joten varmasti keskivertoa syvempää kiinnostusta asiaa kohtaan on.

Arkkitehtia tästä pojasta ei kuitenkaan koskaan tullut, ja ammattihaaveet karsiutuivat jo ala-asteikäisenä. Sen sijaan kiinnostus muotoihin ja rakennuksiin on säilynyt, viimeksi kirjoitinkin aiheesta viime kesäisen Kölnin matkan jälkeen. Näen arkkitehtuurin parhaimmillaan yhtenä taiteen muotona, joskin paljon konkreettisempana (concrete, see what I did there? :P ) ja käytännöllisempänä. Rakennusten muotokieli kiehtoo minua.

Tässä parin viikon aikana YLE Teemalta tuli BBC:n tuottama brittidokumentti Bunkers, Brutalism and Bloody-mindedness: Concrete Poetry with Jonathan Meades, joka luotasi brutalismiksikin kutsutun betoniarkkitehtuurin historiaa sen hämäristä nykypäivään saakka. Ensimmäisen osan katsottuani päätin saman tien tilata kirjan, joka mulla oli odotellut selaimen kirjanmerkeissä liki kolmatta vuotta sopivaa hetkeä, jolloin viitsisin siihen sijoittaa.

Kyseessä on ranskalaisen valokuvaaja Frédéric Chaubinin kuvakirja Cosmic Communist Constructions Photographed entisten neuvostomaiden betonisesta arkkitehtuurista. Hän sai vinkkejä, selvitti kuvauskohteita, perehtyi niiden historiaan ja matkusti usean vuoden ajan eri puolilla entistä Neuvostoliittoa keräämässä materiaalia tätä huikeaa opusta varten. Kirjassa on 90 eri kohdetta, ja yli 300 sivua valokuvia suureellisista enimmäkseen kylmän sodan aikaisista betonikomplekseista, joista osa istuu yllättävänkin hienosti ympäristöönsä, osa on selvästi täyttä taidetta, ja loppu vain täysin toiselta planeetalta.

En ole itsekään ehtinyt vielä koko kirjaa lukea, se nimittäin saapui vasta viikko sitten, ja kiireitä on pitänyt, mutta lukemista ja katsomista siitä riittääkin vielä pitkäksi aikaa.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.