Tänään alkaa Galleria Rajatilassa Hämeenpuistossa mielenkiintoinen Yokotain järjestämä näyttely "Mustasäkki", joka kertoo suomalaisen dj-kulttuurin historiasta. Rajatilan näyttely on esillä parin viikon ajan, joten jos aihe kiinnostaa, suosittelen käymään katsomassa. Itse menen tietenkin ehdottomasti heti viikonloppuna, jos vain töiltä ehdin. Molempina päivinä on tarkoitus mennä nimittäin taas ylitöihin.
Ehkä täysin sattumalta, ja erillään tästä näyttelystä, aiheesta on myös hiljattain ilmestynyt kiinnostava kirja, joka syväluotaa asiaa vieläkin kattavammin. DJ-Kirja julkaistiin joulukuussa, ja sen ensimmäinen painos myytiin loppuun parissa päivässä. Huiman suosion saattelemana siitä on tilattu heti jo toinen painos, ja se ilmestyy helmikuussa. Silloin saan vihdoin myös kirjan itselleni.
Isommalla hommat tietysti on olleet ulkomailla. Linkkasin muutama viikko sitten Berliinin Tresorista kertovaan aivan mahtavaan dokumenttiin. Mutta näitä historiikkeja on tehty useampiakin, ja nyt vuorossa on hollantilaisen enimmäkseen astetta rankempaa teknosaundia, mutta myös hiphopia julkaisevan Djax Recordsin tekemä dvd-dokumentti nimeltään Underground Nation, joka on kokonaisuudessaan julkaistu myös YouTubessa. Tässä ei ole samalla tavalla haastatteluja kuin edellisessä, mutta ajan suurnimiä nähdään kyllä, ja mukana on runsaasti kallisarvoista kuvamateriaalia teknomusiikin kultavuosilta 90-luvun puolivälistä. Ei pelkästään Euroopasta, vaan myös Miss Djaxin matkoilta teknon synnyinseuduille Detroitiin ja Chicagoon.
Underground Nation julkaistiin viisi vuotta sitten levy-yhtiön 20-vuotisjuhlan kunniaksi ja se kertoo samalla Saskia Slegersin tarinan. Nimellä Miss Djax paremmin tunnettu Slegers perusti Djax Recordsin vuonna 1989, ja on siitä asti levyjen julkaisun ohella soittanut aktiivisesti levyjä ja tehnyt myös itse musiikkia aivan näihin päiviin saakka. Itselläkin on ollut kunnia tanssia Djaxin tiimin tahtiin Jyväskylän Heliopolis -reiveissä kesällä 1994.
Tänä vuonna Djax Records siis täyttää 25 vuotta, ja se on melkoinen ikä mille tahansa näin marginaaliselle musiikille omistautuneelle taholle. Ja vaikka labelin julkaisutahti ei mikään hurja olekaan, niin itse asiassa mulle ei tule edes mieleen alalta yhtään toista levy-yhtiötä, joka olisi pysynyt pystyssä näin pitkään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi on hyväksyttävänä. Pidätän oikeuden julkaista ainoastaan asiallisia kommentteja.